Na neradni dan u Zagrebu osvanuli plakati s porukom svim uhljebima

Foto: Press

NA DAN kad sve javne ustanove ne rade, u Zagrebu je na dvije lokacije osvanuo plakat s porukom svim uhljebima. "Izraz UHLJEB ne postoji u engleskom jeziku", piše na plakatu pored montaže ljenjivca u odijelu.

Iza plakata stoji Američki institut, centar za promicanje engleskog jezika i američke kulture, kojemu ovo nije prvi kontroverzni plakat. Prije dvije godine u Zagrebu su postavili plakate s Melanijom Trump o kojima su izvještavali i BBC, Times, Vice, CNN, ABC, Vanity Fair, Guardian, CNBC i mnogi drugi. Vrlo brzo reagirali su i odvjetnici Melanije Trump te zaprijetili sudskom tužbom ako se plakati ne uklone u roku od 24 sata. Američki institut je uklonio plakate, ali ne prije nego što je u svjetskim i domaćim medijima dobio ogromnu reklamu.

"Izraz 'uhljeb' koji se u Hrvatskoj počeo masovno upotrebljavati posljednjih godina, uistinu nema svoju izvedenicu na engleskom jeziku, što je zanimljiva činjenica. Time smo htjeli poručiti da se naši ljudi, koji sreću traže vani, s nekim apsurdima u zapadnom svijetu ipak neće morati boriti. No svejedno će morati naučiti jezik, naročito ako žele napredovati i integrirati se u moderno društvo", govori nam Maša Anišić Campbell, osnivačica Američkog instituta, i dodaje:

"Svjedoci smo korumpiranog sistema koji je postao teret svima te javnog sektora koji je toliko velik da ga je nemoguće održavati. Kao što znate, svake godine na listi najkorumpiranijih zemalja na svijetu, Hrvatska se približava vrhu svakim novim zaposlenjem iz interesa u javnom, ali i privatnom sektoru. Nepotizma, naravno, ima svuda, pa tako i na Zapadu, samo je manje zastupljen, postoje jasni antinepotism zakoni te zbog 'uhljebljivanja' ljudi masovno ne iseljavaju, kao što je to slučaj u Hrvatskoj. U posljednjem desetljeću uhljebi su postali svakodnevica i stvarnost, nešto što je postalo i ostalo društveno prihvatljivo jer se ništa po tom pitanju ne poduzima, dapače, postaje sve gore. I dalje se izmišljaju i namještaju radna mjesta za podobne, a sposobni i kvalificirani napuštaju zemlju."

Prema nekim procjenama, iz Hrvatske se u posljednjih nekoliko godina iselilo preko 300.000 ljudi, a na stranom tržištu rada nema rođaka ili stranke koji će se pobrinuti da ih čeka radno mjesto.

"Deseci tisuća ljudi, možda i stotine tisuća, napuštaju Hrvatsku i odlaze u zemlje poput Irske, Kanade i SAD-a, prvenstveno u potrazi za boljim poslom i životom. A za one koji ne odlaze, možda i najvažnija industrija u Hrvatskoj je turizam. Stoga važnost učenja engleskog jezika u Hrvatskoj nikad nije bila veća", zaključuje Anišić Campbell.
 

Pročitajte više