Poslodavci traže hitnu reakciju vlade: "Sezona je ugrožena"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SEZONA na Jadranu je u punom zamahu, a hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radne snage. Za to je kriva vlada jer nije izdala dovoljno kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu.

Sadašnje kvote su nedostatne, ističe Hrvatska udruga turizma (HUT) koja je s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) poslala zahtjev za hitnim povećanjem kvota u turizmu Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu turizma. No odgovor nisu dobili. 

"Sezona je ugrožena"

"Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH", upozoravaju poslodavci.

Dodaju kako tjednima apeliraju da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema, ali da su se resorni ministar i vlada potpuno oglušili. "To je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja, nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva", stoji u priopćenju.

"Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku i s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana.

"Najveći gubitnik je turizam"

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ukoliko bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes te se sada nalaze u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu.

Najveći gubitnik u ovom je slučaju država jer turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata", stoji u apelu poslodavaca.

U MUP-u potvrdili da stalno primaju zahtjeve za povećanjem kvota

U Ministarstvu unutarnjih poslova su za Index potvrdili da stalno primaju zahtjeve za povećanjem kvota jer je najveći broj iskorištenih kvota iz djelatnosti graditeljstva te turizma i ugostiteljstva.

"U djelatnosti turizma i ugostiteljstva od 15.611 kvota na današnji dan je veći broj zahtjeva u postupku (3.259) od preostalih kvota (2.297). Slijedom navedenog, u zadnje vrijeme zaprimamo povećan broj upita stranaka kojima traže povećanje godišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu, a sukladno članku 74. Zakona o strancima. Prijedlog izmjene i dopune Odluke o utvrđivanju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u nadležnosti je Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dok Odluku o izmjeni i dopuni godišnje kvote donosi Vlada Republike Hrvatske", odgovorili su u MUP-u za Index.

Uputili su nas na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koje je ovlašteno za izradu prijedloga godišnje kvote, a oni su nam odgovorili da prate stanje na tržištu rada.

"Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava prati stanje na tržištu rada, posebno u djelatnosti turizma, te je u kontaktu sa svim zainteresiranim dionicima. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutačno je na evidenciji nezaposlenih preko 2.000 osoba koje su raspoložive za rad u turizmu. Dakle, cilj Ministarstva rada i mirovinskoga sustava je prvenstveno angažirati svu dostupnu domaću radnu snagu", rekli su u Ministarstvu rada za Index.

Upit smo poslali i Ministarstvu turizma, a njihov odgovor još čekamo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više