Piše: R.A., R.I. | 11.06.2019. 12:31

Završeno ročište u Sarajevu, Mamić se obratio javnosti: "BiH je moja nada"

POLICIJSKI službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uručili poziv bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću da se javi u Sud Bosne i Hercegovine, objavio je Klix.ba.

Dodaju kako Mamić, koji se prema njihovim informacijama jutros nalazio u Mostaru, nije uhićen već se na osnovu poziva danas morati pojaviti u Sudu BiH.

Tijek događaja

12:30 Zdravko Mamić nije ostao u pritvoru, ali mora predati svoje putne isprave. Sud BiH će do kraja dana objaviti svoje mjere zabrane koje se tiču Mamića, a među njima bi moglo biti obvezno javljanje policijskoj postaji i onemogućavanje izravnog kontakta s medijima. 

Postoji mogućnost da se zakaže prvo ročište na kojem će biti iznijeti zahtjevi tužiteljstva, javlja HRT.

12:25 Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić kazao je nakon ročišta kako optužnica ima preko 700 stranica. "Moramo je detaljno proučiti. Postupak zahtijeva detaljnu elaboraciju, tražit ćemo odgovarajući rok za pripremu obrane", kazao je.

12:15  Ročište je završeno.

"Ne možete u tim optužnicama pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez niti za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim... Hrvatski režim mi se navalio na leđa. Traži se moja eliminacija iz sportskog... čak i fizičkog života Republike Hrvatske. BiH je moja nada, hvala što me tretiraju kao čovjeka. I vama medijima u BiH hvala. To je dijametralno suprotno od onoga što sam doživio od svoje domovine... Jučer sam htio izaći s podacima koji bi uzdrmali državu. Odvjetnik me upozorio da bih time naštetio svojoj situaciji. Moj cilj je da se moje suđenje ne održi u Osijeku koji je ucijenjen od hrvatskih službi", kazao je Mamić nakon ročišta, prenosi N1.

11:15 Mamić je stigao na sud u Sarajevo.

10:25 Mamić je na putu za Sarajevo.

9:30 Mamićev odvjetnik u BiH Zdravko Rajić kazao je Indexu kako će se Mamić pojaviti na ročištu koje će se održati u 11.30. "Radi se o redovnoj proceduri. Ne očekujemo nikakav spektakl", rekao nam je Rajić.

9:00 Na sudu bi se trebalo održati prvo ročište na kojemu će se opet raspravljati o izručenju Hrvatskoj. Izručenju će se Mamić vjerojatno protiviti pa će uslijediti sudski postupak na kojemu će se odlučivati o izručenju.

Mamić ima i BiH državljanstvo

Mamić, podsjećamo, posjeduje i državljanstvo BiH, a ako Sud BiH odluči da su ispunjeni uvjeti, konačnu odluku ipak donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Nakon što je 7. lipnja Županijski sud izdao nalog za raspisivanje tjeralice, Ministarstvo unutarnjih poslova je za Zdravkom Mamićem raspisalo domaću i međunarodnu tjeralicu, a za daljnju proceduru izručenja optuženika nadležno je Ministarstvo pravosuđa, izvijestili su na sudu.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je kazao da će zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku.

Mamićev odvjetnik smatra da bivši šef Dinama neće biti izručen

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević je ocijenio da njegov klijent neće biti izručen Hrvatskoj, "pogotovo ne na ovakav način".

Optužno vijeće je 21. svibnja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Tijek događaja oko Mamića pratite na Indexu

 

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE