Čovjek s vaginom na glavi po Zadru nosio križ s fetusima probijenim čavlima

Foto: Index/Pixsell/Dusko Jaramaz

NA DANAŠNJEM Hodu za život u Zadru bio je i samouki umjetnik Josip Mateša, čovjek koji je na lanjskom prosvjedu protiv Istanbulske konvencije u Splitu Rivom prošetao s replikom vagine na glavi.

Prije nekoliko mjeseci njegov morbidni križ s probodenim fetusima iz kojih curi krv postavljen je na oltar župne crkve sv. Križa u Vodicama.

Morbidni križ

U križ je urezano pet rupa u obliku srca, a u svakom srcu leži lutka krvavog fetusa probodena čavlom. Krv se slijeva niz križ. 

Na vrhu piše "Krv njihova iz zemlje k meni viče".

Kako piše ŠibenikIn, Mateša je samouki umjetnik, član je i Župnog zbora, a godinama je bio glavni organizator jaslica na otvorenom. Posebnu pažnju privukao je 2012. godine kad je u jaslice stavio lik generala Ante Gotovine za kojeg je ustvrdio da je ''najveća osoba u hrvatskoj povijesti''. Mateša je 2017. godine nagrađen i nagradom Grada Vodice za životno djelo, a bio je i u Gradskom vijeću Vodica kao predsjednik vodičke Hrvatske republikanske stranke koja je koalirala s HSP-om. O njemu se pričalo i kada je u svom vrtu napravio najveću repliku Višeslavove krstionice u Hrvatskoj.

Pažnju medija ponovno je privukao lani kada je splitskom Rivom šetao s jarmom, odnosno napravom koja služi za uprezanje životinja u kola ili plug, ali je mnoge asocirala na ženski reproduktivni organ.

Mateša je za portal InfoVodice pokušao objasniti što je htio poručiti morbidnim križevima. 

Pokušao objasniti što je htio poručiti morbidnim križevima

"Kako ima govora da će Zakon o pobačaju ove godine biti donesen, a kako neki zagovaraju potpunu slobodu, ovim sam htio poručiti ne samo mojim mještanima nego i svim Hrvatima, sabornicima i cijelom svijetu da se ne smiju igrati sa životom i da ne postoji potpuna sloboda. Sloboda postoji sve dok ne ugrožava tuđu slobodu. Križ je bijeli jer oni koji nisu imali pravo na život, a to su djeca nerođena, nevine su žrtve takozvane potpune slobode. U križu se nalaze pet srca koje predstavljaju pet rana Kristovih, s pet fetusa probijenih čavlima", rekao je Mateša.

Pročitajte više