Sisak dobiva centar za svemir :)

Foto: Pixsell/Nikola Cutuk/EPA/Sisačko-moslavačka županija

SISAK dobiva centar za svemir.

Odlučeno je tako na jučerašnjoj Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije koja je prihvatila prijedlog Odluke o osnivanju Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju.

Ideju je predložio HDZ-ov župan Ivan Žinić, a Centar bi, kako se navodi, trebao služiti kao podrška svemirskoj industriji. Sjedište će mu biti u Sisku.

Što županija dobiva od ovoga?

Na aktualnom satu vijećnici su jučer postavljali pitanja izvršnoj vlasti, a jedno od njih bilo je i ono vijećnice Medved. Upitala je župana što Sisačko-moslavačka županija dobiva osnivanjem Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju.

Prvi hrvatski satelit praćen iz Željezare

Župan je zahvalio svim onim komentatorima na društvenim mrežama koji su podigli zanimanje javnosti za ovu temu, stoji u zapisniku. 

Rekao je kako će projekt biti realiziran s nizom vrijednih institucija te podsjetio kako je nevjerica pratila projekt Gaming industrija, koji je sad jedan od najuspješnijih projekata na državnoj razini. 

"Pokušavaju jednu dobru stvar ismijati. Ali nas to neće zaustaviti, nećemo odustati od projekta. Kroz ovaj centar možemo privući niz mladih znanstvenika, zaustaviti odlazak mladih ljudi. A znate li odakle će se pratiti podaci s prvog hrvatskog satelita, koji će uskoro biti u orbiti? Iz Siska, upravo u Željezari", poručio je župan Žinić.

Na prijedlog župana

Centar je predložio upravo HDZ-ov župan Ivo Žinić.

"Ovom se odlukom osniva ustanova Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju kao infrastrukturna i stručna podrška svemirskoj i inovativnoj industriji", stoji u prijedlogu odluke o osnivanju ove ustanove.

Evo čime će se baviti

Opisana je i planirana djelatnost ustanove.

"Djelatnost Ustanove je:

- stručna pomoć u provođenju aktivnosti usmjerenih na ispunjenje obveza koje nalažu zakoni i norme EU i RH u svezi sa svemirskom i inovativnom tehnologijom.

- razvoj novih inovativnih proizvoda za svemirsku industriju do razine patenta ili predindustrijsku proizvodnju.

- razvoj i stručna potpora inovativnim projektima učenika i studenata

- predstavljanje novih tehnoloških rezultata Ustanove na stručnim konferencijama,

- pružanje pravne pomoći u pripremi i provedbi EU projekata s područja razvoja svemirske i inovativne tehnologije,

- podrška europskoj svemirskoj industriji i suradnja s drugim pravnim osobama kao što su škole, sveučilišta, istraživački instituti i nacionalne agencije država članica ESA-e", stoji u dokumentu.

Jedan svemirski centar je već propao

Ovo nije prvi put da se u Hrvatskoj pokušava napraviti svemirski centar. 

Još 2015. najavljivalo se građenje svemirske luke u Lici, točnije u Udbini. Švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3), koja je osnovala podružnicu u Hrvatskoj, predviđala je izgradnju do 2020. godine, a trebala je proizvoditi komponente za satelite te razvijati usluge komercijalnih svemirskih lansiranja.

U međuvremenu je direktor i osnivač firme otet i zapaljen, a projekt je zaustavljen. 

Rastrošni župan

HDZ-ov sisački župan, nasljednik Marine Lovrić-Merzel, poznat je između ostalog i po nedavnom slanju policije novinarki u redakciju. Naime, po nalogu odvjetnika Antonija Kaleba, koji zastupa sisačko-moslavačkog župana, policija je uznemiravala novinarku Đurđicu Klancir na njenom radnom mjestu te su od nje tražili osobne podatke zbog potencijalne privatne tužbe ovog istaknutog HDZ-ovca. 

>> HDZ-ovac koji je slao policajce novinarki snimljen sa šefom zagrebačke policije

Index je pisao i o Žinićevoj nabavi luksuzne službene Škode, vrijedne više od 200 tisuća kuna. 

Sisačko-moslavačka županija jedna je od najsiromašnijih u Hrvatskoj, a druga je, s 3,9 posto, po redu po broju primatelja socijalne pomoći. U odnosu na ukupan broj stanovnika drugi su po redu i po broju blokiranih građana. U Sisačko-moslavačkoj županiji ih je 9,19 posto. Prema indeksu razvijenosti ta je županija druga najnerazvijenija županija u Hrvatskoj.

Kad se očekuje otvaranje?

Poslali smo upit Sisačko-moslavačkoj županiji. Zamolili smo ih da nam otkriju koji će biti prvi projekt svemirskog centra. Upitali smo ih i kad namjeravaju početi s radovima te kad možemo očekivati otvaranje Centra. Zanimalo nas je i jesu li kontaktirali potencijalne investitore i suradnike. 

Njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Pročitajte više