Piše: R.I. | 15.05.2019. 18:55

Ruža Tomašić pisala Vučiću i Brnabić: "Rukavica je bačena"

ZASTUPNICA u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić uputila je pismo srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

U pismu se referirala na uhidbeni nalog koji je izdao Međunarodni sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine (MICT), u kojemu od srpskih vlasti traži da se dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS), Vjeverica Radeta i Petar Jojić, izruče Den Haagu. 

Sud je u svojoj odluci odbacio mogućnost da se suđenje Radeti i Jojiću preda srpskom pravosuđu zbog realne mogućnosti utjecaja na svjedoke.

"Radeta i Jojić optuženi su za nepoštivanje suda jer su u slučaju protiv Vojislava Šešelja prijetili i pokušavali podmititi svjedoke. Prema zaključku Višeg suda, Srbija nema obvezu izručivanja okrivljenika za nepoštivanje suda i utjecanje na svjedoke, dok je Radeta novinarima izjavila kako dragovoljno neće otići u Den Haag te time bacila rukavicu srbijanskom predsjedniku Vučiću i premijerki Brnabić.

Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu! Jeste li doista predani međunarodnim pravnim obvezama i želite li doista Srbiju čim prije vidjeti u Europskoj uniji? Koliko su vam u stvarnosti važna poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, te o slobodi, sigurnosti i pravdi?" upitala je Tomašić na kraju pisma.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE