Piše: D. Ma., F.Ć., M.L.,K.K. | 14.05.2019. 23:13

Izvanredno stanje kod Karlovca i u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaji ruše rekorde

U VEĆEM dijelu zemlje vodostaji rastu, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su sinoć Hrvatske vode. U Hrvatskoj Kostajnici na rijeci Uni na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Maksimum bi mogao biti večeras, javlja Media servis.

Razvoj događaja pratite na Indexu:

23:15 Vodostaj Kupe u Karlovcu u 23 sata se zadržao na 777 centimetara, kao i sat ranije. Vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice je bio na 453 centimetra. Vodostaj Korane je u 23 sata bio na 799 centimetra,

22:50 Zbog velikih količina oborina voda iz kostajničkog vodovoda je još uvijek zamućena pa su iz gradskog Komunalca upozorili mještane grada Kostajnice i općina Majur i Donji Kukuruzari, koji su priključeni na izvor Pašina vrela, da i dalje prokuhavaju vodu. 

22:39 Iako je porast vodostaja usporen, Una i dalje raste dva do tri centimetra na sat pa su sve službe zaštite i spašavanja u punoj pripravnosti. Najkritičnije je u Ulici Nine Marakovića, gdje je voda ušla u neka dvorišta i do pragova kuća.

"Stanje još uvijek nije kritično i nijedna kuća još nije poplavljena. Na najkritičnijim su mjestima već ranije postavljene tzv. boks-barijere i zečji nasipi, a pripadnici civilne zaštite i drugih službi obilaze teren i po potrebi učvršćuju nasipe. Kako bi se izbacila voda iz nekih dvorišta, crpke su u stalnom radu. Organizirali smo dežurstva tijekom cijele noći pa vjerujemo da nas voda neće iznenaditi", rekao je za Hinu kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan. 

22:00 Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici je u 22 sata bio 452 centimetra.

Vodostaj Korane u Karlovcu je 798 centimetara.

Vodostaj Kupe u Karlovcu zadržao se na 777 centimetara.

21:30 Spevec je za HRT rekao i kako je ušće Korane u Karlovcu pod kontrolom, brani se i ne očekuje da bude kritičnije. Dodao je da je vodostaj Sunje počeo padati, kao i Kupa te kako Una još raste. 

Za Savu je rekao da ima relativno nizak vodostaj te kako ne bi trebalo biti problema.

Poručio je kako su na terenu sve službe i pripadnici Crvenog križa i HGSS-a koji će prema potrebi prevoziti ljude čamcem te kako distribuiraju vodu i hranu.

21:23 Davor Spevec iz Ravnateljstva civilne zaštite, načelnik sektora 112, rekao je za HRT da prate napredak kompletnog sustava civilne zaštite te da se vidjela vrlo dobra organizacija obrane od poplave u Kostajnici. 

“Možemo reći da je ovo bio dobar primjer i pravovremene najave DHMZ-a, pravovremene pripreme i grada i županije i Hrvatskih voda, tako da u Hrvatskoj Kostajnici nema ozbiljnih šteta”, dodao je. 

Vezano za poplavu u Karlovcu rekao je da su se u  vrlo kratkom vremenu poklopili rekordni vodostaji Mrežnice i Korane, zato je voda ušla u nekoliko kuća. Smatra da se radi o malom broju kuća s obzirom na rekordne vodostaje

21:17 Porasli su i vodostaji Korane i Kupe. Korana je na 797 cm, a vodostaj Kupe na 777 cm.

21:05 Una je narasla na 450 centimetara i proglašeno je izvanredno stanje.

20:15 KAportal je objavio fotografije poplavljene Duge Rese iz zraka.

Foto: usenet

20:10 Rijeka Una je na 448 centimetara, dva centimetra od proglašenja izvanrednog stanja.

19:08 Rijeka Una je na 445 centimetara.

19:05 U 18:00 sati u prostorijama Vatrogasnog centra održana je sjednica Stožera civilne zaštite grada
Karlovca kojoj su prisustvovali  i gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić i predstavnik Hrvatske kopnene vojske pukovnik Miroslav Car.

Na sjednici je analizirana trenutna situacija stanja obrane od poplava uz prognoze vodostaja i oborina.

U 18:00 sati proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava za rijeku Koranu u Karlovcu.

Obavljaju se aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu, a na terenu je 107 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava, JVP grada Karlovca i Vatrogasne zajednice Karlovačke županije koji sa zaposlenicima gradskih tvrtki Grada Karlovca rade na ispumpavanju vode i punjenju vreća pijeskom.

Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Prema prognozama Hrvatskih voda, u večernjim satima očekuje se vodostaj rijeke Korane ispod 800
cm.

Vodostaj rijeke Kupe očekuje se do 780 cm.

Stanje na terenu je pod kontrolom, sve aktivnosti Stožer će pravovremeno komunicirati prema
javnosti.

18:15 Korana je na 790 cm, Kupa je na 773 cm, izvanredno stanje se proglašava na 830 cm. Una je na 444 cm, a izvanredno stanje se proglašava na 450 cm.

18:00 Rijeka Una je na 8 centimetara od proglašenja izvanrednog stanja. To bi se moglo dogoditi oko 19 ili 20 sati.

17:23 Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je odgovarajući na pitanja da je proračun Hrvatskih voda samo za poplave oko 700 milijuna kuna, od čega oko 200 milijuna kuna ulažu u unaprjeđenje sustava.

Sada su Hrvatske vode usmjerene prema Kostajnici, koja je prošle godine imala velikih problema, rekao je Đuroković i dodao da je i ondje primijenjen sustav boks-barijera te da će Kostajnica tako prvi put biti obranjena od ugroze rijeke Une iako vodostaj raste.

"Uskoro ćemo uvesti izvanredno stanje, vodostaj Une je preko 435 centimetara, prijeći će 450 centimetara te se sa Stožerom Sisačko-moslavačke županije definiraju potrebni koraci za obranu od poplave Jasenovca, Lekenika i ukupnog područja te županije“, rekao je Đuroković. Zamolio je da još 48 sati svi budu izrazito oprezni i u Karlovcu i u Kostajnici, čak i ako vodostaj padne koji centimetar, jer je tako velika količina vode i dalje golem pritisak na uspostavljeni sustav obrane od poplava.

17:00 Pod vodom je dvadesetak kuća na karlovačkom području, najvećim dijelom na području Male Švarče, Logorišta i Mostanja. U županiji je zatvorena 21 cesta. Borba s vodom se nastavlja i u narednim satima.

Sastanku stožera civilne zaštite Karlovca i Karlovačke županije prisustvovali su danas i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić te direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Cijeli sustav funkcionira dobro, boks-barijere dovele su do toga da je ogroman broj kuća na Logorištu spašen od poplave.

"Ovih 20 kuća nismo uspjeli obraniti, međutim. ono što ostavlja prostor za brigu je činjenica da Korana u ovom trenutku raste, da Mrežnica bilježi najveći vodostaj u posljednjih 60 godina. Kupa je još uvijek dovoljno niska. Očekujemo da će se u sljedeća 24 sata, već tijekom noći, ova situacija stabilizirati.

Još zasigurno dan i pol moramo biti izrazito oprezni kad je riječ o Karlovcu i Kostajnici. Ako i dođe do blagog opadanja tih nekoliko centimetara nižeg vodostaja, još uvijek ima iznimno veliki pritisak na postavljeni sustav obrane od poplava, kaže direktor Đuroković", kaže direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

16:30 Pogledajte kakva je situacija na Mrežnici, gdje je srušen povijesni vodostaj.

16:15 Korana i dalje raste. Vodostaj u 16 sati iznosio je 784 centimetra. To je porast od četiri centimetra u odnosu na sat ranije.

Raste i Una kod Hrvatske Kostajnice. Vodostaj u 16 sati iznosi 439 centimetara, 2 više nego sat ranije.

16:00 Vodostaji karlovačkih rijeka i dalje rastu, u prosjeku 5 centimetara po satu. Vodni val je iza Ogulina i Slunja, a stiže u Karlovac.

Vodeni val je iza Ogulina i Slunja, a trenutno vodeni val odlazi prema Karlovcu gdje će biti dramatično bar još 24 sata, a na Kupi bar još 48 sati. Korana će definitivno biti najviša, oko 8 metara, tu će negdje biti i Kupa. Vojska je u pripravnosti i ako zatreba, moguća je intervencija, najvjerojatnije na boks-barijerama na Logorištu i Maloj Švarči.

15:30 U 15 sati rijeka Korana je dosegla 780 centimetara i proglašeno je izvanredno stanje. Ovaj vodostaj Korane predvidjeli su u Hrvatskim vodama, no problem je u tome što nabujala rijeka i dalje raste i to čak 5 centimetara po satu, javlja Kaportal.

Problemi na terenu su veliki, Korana je potopila ceste, okućnice i prijeti kućama od Veljuna do Karlovca. U tijeku je sastanak Stožera civilne zaštite na koji su došli predsjednik Uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Kakva će sad obećanja izreći, uskoro ćemo saznati, no jasno je da sve što se radi po pitanju obrane od poplave grada Karlovca nije dovoljno, a posebno ne zadovoljava dinamika cijelog zahvata.

Situacija nije optimistična ni na rijeci Kupi koja je u Karlovcu narasla na 766 centimetara i svi opravdano strahuju od novih oborina koje bi mogle donijeti pravu katastrofu.

14:50 Iz Hrvatskih voda izvijestili su u utorak da se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja rijeka na području Hrvatske, uključujući i najugroženija područja oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

U protekla 24 sata pale su nove značajnije količine oborina koje su utjecale na daljnji porast vodostaja rijeka, osobito Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i Une.

No iz Hrvatskih voda ističu kako se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina, što će dovesti do opadanja vodostaja.

"Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina od 15-30 mm što bi trebalo dovesti do postepene stabilizacije, odnosno prestanka porasta vodostaja te od sutra i osjetnijem opadanju vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnici", navode u priopćenju.

Izvijestili su i da je vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u protekla 24 sata porastao za više od 5 metara te da je i dalje u laganom porastu od 6 cm/sat. 

Podsjećaju i da je prošle godine postavljen privremeni sustav obrane od poplava od boks-barijera na karlovačkom području koji izdržava trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice dok se procjedne i zaobalne vode uspješno evakuiraju s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Navode i da su vodostaji rijeke Korane ostvarili izuzetno visoke razine te da još rastu po 1 cm/sat te da će biti samo 30-ak centimetara niži od apsolutnih rekordnih vrijednosti iz 2014. godine, dok je vodostaj rijeke Mrežnice na mjernoj postaji Juzbašići u 14 sati iznosio je 342 cm, što je premašilo rekordni vodostaj rijeke iz 1959. godine koji je bio 340 cm.

14:40 Ovako je trenutno stanje u Hrvatskoj Kostajnici.

14:30 Korana je dodatno narasla. U 14 sati vodostaj je iznosio 775 centimetara. To je četiri centimetra više od stanja u 13 sati. Prema grafu na stranici Hrvatskih voda, to je na rubu izvanrednog stanja.

14:20 Iako je vodostaj rijeke Une na području Pounja još uvijek u porastu, neposredne opasnosti od poplave za stanovnike Hrvatske Kostajnice još uvijek nema. 

Porast vodostaja je usporen i u 13 sati iznosio je 432 centimetra. Još u ponedjeljak je vodostaj imao porast od desetak centimetara na sat, a u utorak iznosi tri centimetra. Trenutačno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a ako vodostaj premaši 460 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

13:50 Nabujala Korana potopila je Rakovac, javlja Kaportal.

13:44 Rijeka Mrežnica na mjernoj stanici Juzbašići danas je oborila svoj dosadašnji povijesni maksimum i preskočila dosadašnji rekordni vodostaj od 340 centimetara, piše Radio Mrežnica.

13:43 Načelnik Stožera civilne zaštite u Dugoj Resi Boris Škrtić kazao je Hini da se rijeka Mrežnica izlila iz korita na mnogim mjestima na području Varoša, Mrzlog Polja i Svetog Petra te da je ušla u pet obiteljskih kuća. Na mjernoj postaji Juzbašići Mrežnica je u 13 sati dosegnula 341 cm. 

"Poplavljeni su podrumi kuća i prizemni dijelovi, ali nije bilo potrebe za evakuacijom stanara", kazao je Škrtić i dodao da kuće od poplave brane vatrogasne snage.

Na terenu je oko petnaest vatrogasaca, pripremljeni su nasipi, a voda će se iz kuća uklanjati vodenom pumpom ako za to bude potrebe, s obzirom na to da se za sada radi samo o plitkoj vodi koja se sada ne može ispumpati. 

13:40 U Karlovcu su na Korani i Kupi prema podacima Hrvatskih voda na snazi izvanredne mjere, tamo je rijeka Korana poplavila dvorišta desetak obiteljskih kuća, dok se rijeka Mrežnica u Dugoj Resi izlila iz korita i poplavila pet obiteljskih kuća.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić za Hinu je rekao da su vodostaji rijeka Korane i Kupe iznad ranije procijenjenih vrijednosti. 

"Najgora je situacija na području Mostanja, Logorišta, Male Švarče i Turnja", kazao je Mandić dodavši da boks-barijere postavljene na tom području daju svoje rezultate te da se voda koja se izlila crpi pumpama i vraća u korito. 

Rijeka Korana, koja je dosegla razinu iznad procijenjenih vrijednosti te je u 12 sati iznosila 766 cm, ušla je u dvorište 10-ak obiteljskih kuća.

"Zadatak nam je zaštititi svaku obiteljsku kuću da voda ne uđe unutra", kazao je gradonačelnik dodavši da je trenutno na terenu preko 100 pripadnika JVP-a i DVD-a i gradskih tvrtki, a jednako toliko pripadnika kooperantskih tvrtki Hrvatskih voda.

Raste vodostaj i rijeke Kupe, prema zadnjim mjerenjima bila je na razini 756 centimetara, a zbog njenog izlijevanja zatvoreno je nekoliko cesta.

"Što se tiče nas u gradu, vodostaje Kupe i Korane do 800 cm mi možemo relativno obraniti, sve ostalo je nešto drugo. Ako ne bude bilo velikih probijanja predviđenih vodostaja, mislim da ćemo uspjeti obraniti sva područja", kazao je karlovački gradonačelnik.

U jučerašnjim prognozama Hrvatske vode procijenile su da će vrhunac vodenoga vala biti danas prijepodne, no Mandić kaže se u ovom trenutku ne može utvrditi kada će biti vrhunac vodnog vala te da su sljedeća 24 sata ključna.

13:22 Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela.

13:21 U Kostajnici se rade barijere.

13:20 Vodostaji rijeka i dalje rastu. U 13 sati vodostaj Korane u Karlovcu je narastao na 771 centimetar. To je rast od pet centimetara u odnosu na sat ranije. Situacija je sve bliža izvanrednom stanju.

Raste i Kupa u Karlovcu. Vodostaj u 13 sati je narastao na 759 centimetara, to je tri centimetra više nego u podne.

Raste i Una kod Hrvatske Kostajnice. Vodostaj u 13 sati iznosio je 432 centimetra. To je porast od tri centimetra u odnosu na sat prije.

12:15 Korana kod Karlovca i dalje raste. U podne je rijeka imala vodostaj od 766 centimetara. To je sedam centimetara više nego je imala u 11 sati.

Raste i Kupa. Ona je na 756 centimetara, četiri više nego je bila u 11 sati.

Una kod Hrvatske Kostajnice je na 429 centimetara. U 11 sati je bila na 426.

11:10 Premijer Andrej Plenković komentirao je vremenske nepogode iz Velikog Trgovišća gdje se obilježava 97 godina od rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 

"U kontaktu sam s ministrima (zaštite okoliša i energetike) Tomislavom Ćorićem i (unutarnjih poslova) Davorom Božinovićem. Situacija u Karlovcu je, čini mi se, pod kontrolom. Najviše pozornosti treba obratiti na Hrvatsku Kostajnicu. Ministar Ćorić će popodne otići u Hrvatsku Kostajnicu. Vremenske prilike nisu baš svojstvene sredini svibnja. To su gradovi i općine navikli na visoke vodostaje, ali treba biti budan, pratiti kretanja, a eventualne štete što prije otklanjati", rekao je premijer.

11:00 U Hrvatskoj Kostajnici čiji je vodostaj rijeke Une u 9 sati iznosio 419 cm te su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava zasad nisu ugroženi niti ljudi niti njihove kuće te se poduzima sve što se može i zasad je sve pod kontrolom, doznaje u utorak Hina od načelnika tamošnjeg Stožera civilne zaštite Milka Prpića.

"Sve su službe na terenu, pokušavamo zaštititi sve što možemo, uključujemo pumpe na dijelovima gdje nam se javlja voda iza nasipa. Poduzimamo sve što možemo i nadamo se da ćemo sve to uspjeti, zasad je sve pod kontrolom", kazao je Prpić za Hinu.

Naglasio je da su sve službe na terenu - Hrvatska gorska služba spašavanja, Crveni križ, vatrogasci, a županijski vatrogasni zapovjednik im je, kaže, najavio da šalju još 36 ljudi. Radi se, dodao je, na nasipima, pojačavaju ih i spajaju ih između boks barijera i podižu s još više boks barijera gdje računaju da bi moglo eventualno prijeći.

Sve će, dodao je, ovisiti koliko će kiše pasti u Bosni i koliko će Sava i pritoke Une dignuti vodu. "Prognoza se mijenja iz sata u sat tako da se mi pripremamo kao da će biti najveći vodostaj, no vidjet ćemo. Zasad nisu ugroženi ni ljudi niti njihove kuće, držimo sve pod kontrolom", istaknuo je Prpić.

Tatjana Dobronić Kardaš iz Hrvatskih voda kazala je da je stanje zadovoljavajuće i da se rade završni radovi kod podizanja zečjeg nasipa. Vodostaj će rasti do jutarnjih sati, ali ne previše. U uzvodnom dijelu Una je već u laganoj stagnaciji, kaže. Očekuje da će Una narasti maksimalno do 450 cm, na granici izvanrednog stanja.

10:15 Objavljeni su vodostaji rijeka u deset sati. Rijeke i dalje rastu.

U 10 sati Korana kod Karlovca je na 754 centimetra. To je rast od 7 centimetara u odnosu na sat ranije.

09:30 Nastavlja se i rast Kupe. Kupa je u Karlovcu u devet sati bila na 742 centimetra. To je rast od 7 centimetara u odnosu na sat ranije, u osam sati je bila na 735 cm.

9:24 Na tri mjesta u Hrvatskoj Kostajnici grade se boks barijere. Na taj način brani se šezdesetak kuća na samoj obali Une. U neka dvorišta rijeka je već ušla, ali kuće su zasad sigurne, javlja N1.

U Hrvatskim vodama očekuju da bi na određenim ulicama moglo doći do probijanja vode kroz šahtove pa su pumpe spremne. Vrhunac očekuju noćas ili sutra ujutro, kada se očekuje vodostaj od 450 centimetara, a kažu da su spremni braniti 500.

09:17 Stožer civilne zaštite Karlovačke županije i Stožer CZ Karlovca održali su jutros zajedničku sjednicu na kojoj su nazočili župan Karlovačke županije Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

"Na sjednici je analizirana trenutna situacija stanja obrane od poplava uz prognoze vodostaja i oborina. Trenutno se na području Karlovačke županije poduzimaju pripremne radnje obrane od poplava i to na sljedećim lokacijama:

Ogulin – aktivnosti su na ispumpavanju vode

Karlovac – Zbog vodostaja Korane od 7.00 sati na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Stožer CZ zasjeda u kontinuitetu, obavljaju se aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu, na terenu je 25 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP grada Karlovca koji rade na ispumpavanju vode. Za sada nema poplavljenih obiteljskih kuća. Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima po pitanju pripremnih mjera obrane od poplava.

Na području Karlovačke županije zatvorene su sljedeće ceste:

D036 Karlovac - Šišljavić, u mjestu Koritinja, D042 kod Đulinog ponora, ŽC 3266 Furjan - Bogovolja, ŽC 3219 Zagorje - Desmerice, ŽC 3229 - Topusko - Maljevac, ŽC 3185 Belajske Poljice (kod Krajačića), LC 34077 Ladvenjak, LC 34148 Janja Gora - Plavča Draga, LC 34078 Mrežnički Varoš - Mrežnički Brig, ŽC 3183 Pontonski most u Zvečaju, NC 314900 Donje Mekušje, NC 318500 Logorište - Mala Švarča, Prilaz drvenom mostu u Gornjem Mekušju, Sveti Florijan, Brodarci, Karasi, Selce.

Prema projekcijama Hrvatskih voda maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se tijekom dana i to za Koranu 780 cm.

O svim daljnjim aktivnostima javnost će biti pravovremeno obaviještena", stoji u priopćenju.

09:15 Objavljene su nove informacije o vodostaju Korane u devet sati. Korana kod Karlovca je sad na 747 centimetara. To je rast od pet centimetara u odnosu na sat ranije.

09:03 Raste i Una, a posebno je visoka kod Hrvatske Kostajnice. Od sedam sati, kad je bila na 412 centimetara, do devet sati je narasla na 419 centimetara. Jučer u devet sati ujutro je bila na 289 centimetara.

09:00 U osam sati vodostaj Korane je bio 742 centimetra. To znači da je u sat vremena vodostaj narastao za osam centimetara. To je nastavak brzog rasta ove rijeke. Jučer u 18 sati vodostaj Korane je bio 534 centimetra.

07:37 Vodostaji su visoki. U Korani kod Karlovca jutros u 7 su izmjerena 734 centimetra. Sunja je na 276 centimetara, a Una kod Hrvatske Kostajnice na 412 centimetara.

07:33 Zbog poplava prekinut je promet:

državnom cestom Hrvatska Kostajnica - Dvor (DC47) u mjestu Kuljani

državnom cestom Sisak - Sunja (DC224) u mjestu Blinjski Kut

na županijskoj cesti Glina - Veliki Obljaj (ŽC3231) u mjestu Šibine

na županijskoj cesti Topusko - Maljevac (ŽC3223) u mjestu Staro Selo

na županijskoj cesti Hrastovica - Zelena Dolina (ŽC2201).

07:30 HGSS je na svojoj Facebook stranici izdao upozorenje: 

07:25 Prema projekcijama Hrvatskih voda, maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se danas, i to za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm.

07:20 U Slunju je završeno punjenje vreća s pijeskom i postavljanje nasipa u Rastokama, u Karlovcu traje punjenje vreća, a Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima u vezi s pripremnim mjerama obrane od poplava.

07:15 Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici koja raste od pet do deset centimetara na sat, u pripremi su mjere obrane od poplava, a zbog zamućenosti na vodocrpilištu, vodu za piće potrebno je prokuhavati.

07:10 Prema prognozama Hrvatskih voda, prijepodne se očekuje vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama, no veći problemi se ne očekuju. Facebook stranica Općina Rakovica News navodi da je selo Korana pod vodom. Vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmero turista. Također, piše da su mostovi teško oštećeni pa nema komunikacije. Kupa i Korana su u pripremnom stanju obrane od poplave, no zabrinjava brzina rasta vodostaja.

Rast vodostaja u Hrvatskoj Kostajnici

Sinoć u 23 sata izmjeren je vodostaj od 377 centimetara, što je vodostaj dovoljan za proglašavanje izvanrednih mjera obrane od poplava.

Na Sunji je na snazi izvanredno stanje s vodostajem od 276 cm.

Sve mjerodavne službe ne žele da se ponovi loše iskustvo iz ranijih godina, a posebno od lani kada je gradsko središte bilo pod vodom.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Očekuje se značajan porast vodostaja Une, a maksimum u Hrvatskoj Kostajnici bi mogao biti navečer, kada se očekuje vrh vodenog vala te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje mjera obrane od poplava.

 

 

Video: Općina Rakovica NEWS

Kako bi se upoznao sa situacijom, u nedjelju navečer najugroženije područje obišao je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Tom je prilikom dogovorena nabavka svih nužnih materijala i uređaja za obranu od poplava.

Kostajnički Stožer civilne zaštite uputio je građanima upozorenje o postupanju u slučaju daljnjeg porasta vodostaja. Građani su pozvani da ne šire paniku, da se opskrbe dovoljnim količinama pitke vode i lijekova, da napune mobitele i pripreme ručne lampe, prate stanje vodostaja te slijede upute dežurnih službi.

Zbog velikih količina oborina iz tvrtke Komunalac su obavijestili građane s područja grada Hrvatske Kostajnice te općina Majur i Donji Kukuruzari kako je zamućena voda na vodocrpilištu Pašina vrela te ju je obavezno prokuhavati. Komunalac je ujedno najavio kako poduzima mjere da se uspostavi distribucija kvalitetne pitke vode.

Kako je najavljeno, u 18 sati se u Hrvatskoj Kostajnici održava izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

U Karlovcu danas vrhunac vodnog vala, bez veće opasnosti

Prema prognozama Hrvatskih voda, danas prijepodne očekuje se vrhunac vodnog vala na karlovačkim rijekama uzrokovan obilnom kišom, no vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 centimetara, što znači da će obrana od poplave ostati na tzv. pripremnim mjerama, priopćeno je sinoć iz Stožera civilne zaštite Grada Karlovca.

Unatoč tome, traje punjenje vreća pijeskom, djelatnici Hrvatskih voda zatvaraju otvore na barijerama na području Logorišta, Mostanja i Turnja, a članovi stožera svih interventnih službi u kontinuiranoj su komunikaciji međusobno i s mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Danas će operativne snage karlovačke Civilne zaštite montirati mobilne protupoplavne barijere u naselju Koritinja da bi se spriječilo izlijevanje rijeke Kupe na prometnicu D 36.

Stožer poručuje građanima da je stanje na terenu pod kontrolom i da će obavještavati javnost o svim protupoplavnim aktivnostima.

Prema sinoćnjim podacima Glavnog centra obrane od poplava, vodostaj Kupe uzvodno od Karlovca, u Kamanju, u stagnaciji je s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda, a nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, no u rasponu od srednje niskih do visokih voda.

Prema riječima Zorana Čavlovića iz Glavnog centra, "zbog obilnih oborina na slivu Kupe porast vodostaja je brz i značajan, i to na Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani i Glini. Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu će dosegnuti očekivani maksimum tijekom utorka te bi mjere obrane od poplava mogle biti u redovnim i ponegdje izvanrednim mjerama".

U Ogulinu (Gornja Dobra) tijekom dana postoji mogućnost poplavljivanja.

U Sunji su već proglašene izvanredne mjere

U Sunji su pak već proglašene izvanredne mjere jer je vodostaj rijeke još prije podneva prešao 200 centimetara.

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka rastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak.

Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se sutra tijekom dana očekuje da će biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak.

 Zbog vremenske situacije u BiH vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu.

U porastu su i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

Prognoza oborina za iduća tri dana

Hrvatske vode objavile su prognozu oborina za sljedeća tri dana.

Prema trenutačno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se znatne količine oborina od 50 do 100 mm, mjestimice moguće i više. Manje količine oborina očekuju se tek na području jadranskih slivova (20-30 mm).

Za sliv Kupe i Save u Republici Sloveniji u iduća tri dana očekuje se više od 30 do 40 mm kiše, dok se u susjednoj Bosni i Hercegovini očekuju količine kiše od 70 do 100 mm, najviše tijekom dana.

Očekuje se da će najavljene nove oborine utjecati na dugotrajnost visokih vodostaja koji bi mogli potrajati 4 do 5 dana.

Stručne službe Hrvatskih voda kontinuirano prate hidrometeorološke prognoze i po potrebi će pravovremeno reagirati te operativno provoditi mjere obrane od poplava, izvijestili su iz Hrvatskih voda.

 

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE