Doznajemo tko je divljak koji je brutalno premlatio taksista u Zagrebu

Screenshot: Index, vlada.hr

DIVLJAK koji je u noći na nedjelju brutalno premlatio taksista u Zagrebu, pušten je na slobodu. Kako je jučer službeno potvrđeno Indexu, Općinsko državno odvjetništvo protiv 23-godišnjeg divljaka koji je bezosjećajno mlatio taksista bez obzira na to što ga je ovaj preklinjao da prestane, nije ni zatražilo istražni zatvor. Za Index su poručili da za to nije bilo osnove. 

Mladić koji je uhićen jer je mlatio taksista je 23-godišnji Ante Botica

Kako otkriva Index, mladić koji je uhićen jer je brutalno mlatio taksista, da bi ga potom tužitelji pustili na slobodu, je Ante Botica iz Samobora.

Njega je policija zatekla na mjestu događaja, u Ilici na zagrebačkom Črnomercu, nešto prije 6 sati ujutro, gdje se i događalo brutalno premlaćivanje.

Otac nasilnika radi u ministarstvu Gabrijele Žalac, imenovan je i u vladino povjerenstvo

Otac nasilnika je Križan Botica, voditelj Odjela za opće poslove Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, ministarstva kojem je na čelu Gabrijela Žalac.

Pored toga, vlada je Boticu 25. svibnja 2017. imenovala u Povjerenstvo vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom. Botica je u to povjerenstvo imenovan kao predstavnik ministarstva Gabrijele Žalac. 

Index je večeras više puta pokušao kontaktirati Križana Boticu kako bismo ga upitali kako komentira postupak sina te je li imao ikakva utjecaja na njegovo puštanje. Poslali smo mu i upit na njegov službeni mail, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo. Index je pokušao kontaktirati i Antu Boticu, no nije nam odgovarao.

Zašto je Botica pušten na slobodu?

Index je razgovarao s više odvjetnika, a svi su nam kratko kazali kako je, prema njihovu iskustvu, praksa takva da ako napadača i puste da se brani sa slobode, tada se određuju mjere opreza. U ovom slučaju one nisu donesene i napadač se može slobodno približiti taksistu kojega je premlatio. Prema informacijama koje posjedujemo, oni žive samo nekoliko kilometara jedan od drugoga

"U kaznenom predmetu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je dokaznu radnju ispitivanja okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. Kaznenog zakona. Nakon ispitivanja otvoreno je istraživanje tijekom kojeg će se provesti i druge potrebne dokazne radnje, a okrivljenik je potom pušten na slobodu jer zakonskih osnova za predlaganje i određivanje istražnog zatvora nije bilo", glasio je službeni odgovor zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva za Index nakon što su Antu Boticu, protiv kojeg još uvijek provode istraživanje, pustili na slobodu. 

Napadnuti taksist za Index: "Bio je agresivan prema putnicima na zadnjem sjedištu, a onda se usmjerio na mene. Uhvatio me za grlo"

Cijelo iživljavanje nad taksistom je i snimljeno. Upozoravamo da je snimka uznemirujuća.

Napadnuti taksist za Index je ispričao kako je došlo do napada. 

"Za vrijeme vožnje je mladi gospodin bio agresivan prema putnicima na zadnjem sjedištu. On nije prijatelj s njima, to je nekakvo poznanstvo. Dolaskom na odredište, on je odbio izaći iz auta. Kako je odbio izaći iz auta, ja utipkavam broj 112 u telefon i pitam ga je li potrebno da zovem policiju da ga oni izvade iz auta. Nakon toga se njegova agresija, s putnice sa zadnjeg sjedišta, usmjerava na mene. U autu me već ulovio za grlo i tako to sve kreće. Uspio sam izaći iz auta, a on je nastavio s napadom", ispričao je taksist Indexu. 

Nije se želio puno prisjećati onoga što je uslijedilo. Podivljali ga je mladić udarao, a nije prestao ni nakon što je taksist iz pištolja spalio hitac u zrak. 

Taksist ga je preklinjao da prestane, ali on ga je uporno mlatio

"Molim te nemoj, morat ću te ozlijediti", ponavljao je taksist mladiću kako se čuje na snimci, no ovaj ga je i dalje udarao. 

Kada se napokon uspio vratiti u vozilo, divljak ga je nastavio udarati nogom. 

Napadnuti taksist nije mogao više reći o slučaju zbog postupka koji predstoji. Nije želio govoriti ni o identitetu mladića koji ga je napao jer kaže kako ne želi javni linč na njega, no želi da pravna država odradi svoj posao.

"Meni je nevjerojatno da su ga pustili bez mjera opreza"

On se još uvijek oporavlja zbog teških ozljeda zbog kojih je i hospitaliziran, a šokiran je i činjenicom da ne samo da je Botica pušten da slobodno šeta, nego da protiv njega nije određena nijedna mjera opreza, poput one kojom bi mu se zabranilo da mu prilazi. 

"Meni je nevjerojatno da oni njemu nisu odredili nijednu mjeru opreza. Moja će odvjetnica prvi sljedeći radni dan otići i zatražiti zaštitnu mjeru zabrane približavanja. Nažalost, kad se nešto u Hrvatskoj mota oko politike, tu zakoni padaju u drugi plan", rekao je Indexu napadnuti taksist, očito sugerirajući na zaposlenje oca nasilnika.

Pročitajte više