Britanci imaju upute za žrtve silovanja u stranim zemljama. Među njima Hrvatska

Foto: 123rf

NA stranicama britanskog ministarstva vanjskih poslova, gdje se nalaze različite informacije za turiste koji putuju u strane zemlje, odnedavno se pojavila i publikacija "Informacije u vezi sa silovanjem i seksualnim napadom u Hrvatskoj”. Slične informativne tekstove britansko ministarstvo ima i za niz drugih zemalja od Španjolske, Italije, Njemačke, do Kolumbije, Perua, Vijetnama, Kine, i sl., a ovaj koji se tiče Hrvatske objavljen je u studenom prošle godine.

Upute kako prijaviti silovanje i seksualne napade u Hrvatskoj

Vodič na desetak stranica daje informacije o tome kako napad prijaviti policiji, što očekivati od medicinskog pregleda, kako izgleda pravni dio postupka koji se odnosi na istragu i sudski proces te koje su organizacije kojima se britanske građanke mogu obratiti za pomoć.

U slučaju napada žrtvama pomaže konzularno osoblje

U uputama se navodi kako britanska ambasada u slučaju napada šalje svoje konzularno osoblje kao potporu te opisuje detaljnu proceduru kroz koju osoba koja se odluči napraviti prijavu treba proći.

Navodi se i kako žrtve prilikom odlaska na policiju mogu tražiti prevoditelja, kao i da se konzularnom predstavniku može dopustiti da prati ispitivanje. Isto tako, vodič nabraja i koja su sve prava koja se osiguravaju žrtvama silovanja. 

Razlike zakonskih okvira u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj

Nadalje, detaljno se opisuje i hrvatski zakonodavni okvir koji se razlikuje od britanskog te se pojašnjava razlika između silovanja i seksualnog odnosa bez pristanka kao dva oblika zločina koja poznaje hrvatski Kazneni zakon.

Kao nevladina organizacija kojoj se mogu obratiti za pomoć britansko ministarstvo vanjskih poslova navodi Žensku sobu.

U proteklih nekoliko godina Britanke prijavljivale silovanje u Hrvatskoj

Inače, u proteklih nekoliko godina zabilježeno je više prijava britanskih turistkinja za silovanje i pokušaje napada na hrvatskoj obali.

U ožujku prošle godine nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora djelatnik jednog zadarskog hostela i to za pokušaj silovanja 29-godišnje britanske turistkinje koji se dogodio 2016. godine.

Prošlog ljeta jedna 25-godišnja britanska državljanka prijavila je 27-godišnjeg Šibenčanina za silovanje u jednom tamošnjem ugostiteljskom objektu.

2015. godine 21-godišnja britanska državljanka prijavila je silovanje na jahti usidrenoj na Hvaru za koje je optužila jednog građanina Saudijske Arabije i drugog iz Jemena.

Pročitajte više