HNL

HAJDUK - RIJEKA 4:0 Splićani razbili Riječane i prekinuli prokletstvo na Poljudu

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

NAKON sedam i pol godina ili točno 2813 dana Hajduk je pobijedio Rijeku na Poljudu. I to kako - 4:0! Splićani su razbili rivala u 153. Jadranskom derbiju u 30. kolu Prve HNL i izjednačili se s Osijekom na trećem mjestu. Sada imaju svega šest bodova manje, na isto toliko kola prije kraja, od današnjeg protivnika, koji drži drugu poziciju.

No, društvo s Rujevice nogometnu će lekciju s Poljuda još dugo pamtiti. 

>>> Hajduk na Facebooku: Judi moji, ča je ovo?

>>> VIDEO Policija u zaplijenjenom Torcidinu transparentu pronašla iznenađenje

Četiri gola, dvije stative, prečka... sve je to Hajduk napravio Rijeci u 50 nevjerojatnih minuta, vjerojatno najboljih u ovom desetljeću. Momčad Siniše Oreščanina igrala je nevjerojatno jednostavno, brzo, na prvi dodir, a često i uz spektakularne poteze petom koji su ostavili goste u čudu.

Držala se Rijeka u Splitu samo dvije minute. Nakon kornera s desne strane i gužve u šesnaestercu, lopta je na oko 13 metara stigla do Stanka Jurića, koji je opalio i pogodio donji lijevi kut za veliko vodstvo. 

Bio je to očigledni šok za ekipu Igora Bišćana od kojeg se nije oporavila. Naprotiv, nastavila je tonuti dublje i dublje.

Od 15. do 17. minute Riječani su preživjeli tri nestvarne prilike domaćih. Prvo je u 15. Caktaš s lijeve strane dodao do Jaira koji je majstorski propustio loptu a natrčali Jurić lijevom šutirao i pogodio desnu stativu.

Odmah nakon toga isti igrač pogodio je i prečku. Jairo je otvorio lijevu stranu za Bradarića koji je ubacio u srce peterca, a Jurić glavom šutirao, a lopta pogodila prečku. Tako je strijelac prvog gola u jednoj minuti dva puta pogodio okvir gola.

No, ni to nije bilo sve. Već u 17. minuti Svatok je ostao sam na drugoj vratnici nakon ubačaja s desne strane, ali je glavom uspio s nekoliko metara poslati loptu preko gola i promašiti zicer.

Splićani su nastavili s pritiskom i okomitim napadima, pa je u 30. minuti već bilo 2:0. Jurić je s desne strane ubacio po zemlji savršenu povratnu loptu na 12-13 metara, a natrčali Hamza Barry pogodio gornji lijevi kut i povisio vodstvo.

U 40. minuti je golman Sluga istrčao i ušao u šut Jairu, ali spasa nije bilo pet minuta kasnije. Adam Gyurcso je sjajno ubacio s desne strane na drugu stativu, gdje je Jairov udarac glavom Sluga uspio skrenuti u lijevu stativu, ali se ona odbila do usamljenog Mije Caktaša koji je glavom poslao u mrežu za 3:0 prije odlaska na odmor. 

Bišćan je nešto pokušao promijeniti u drugom dijelu ulaskom Pavličića umjesto Čolaka, ali njegova momčad, kao i u prvih 45 minuta, nije postojala na terenu pa se nije dugo čekalo  na četvrti gol Hajduka. U 50. minuti nezaustavljivi Jurić je opet, kao kod uoči trećeg gola, proigrao Gyurcsa na desnoj strani, a Mađar savršeno ubacio za Caktaša u srce šesnaesterca, nakon čega je desetka Hajduka iz prve zabila u donji lijevi kut za drugi gol na utakmici i postavila konačnih 4:0.

"Pet komada, pet komada, to je naša nada", pjevala je Torcida sa sjeverne tribine, priželjkujući peticu u Jadranskom derbiju, ali je Hajduk do kraja mirno priveo kraju jednu od najvećih pobjeda u hrvatskom prvenstvu.

Hajduk je ostvario 57. pobjedu nad Rijekom, uz 53 remija i 43 poraza, od čega 32. od hrvatske neovisnosti, a Riječani su ostali na 30, uz 28 remija.  

Pročitajte više