Veliki oblak saharskog pijeska stiže u Hrvatsku. Padat će i prljava kiša

Makarska prekrivena saharskim pijeskom Foto: Toni Katic/HaloPix/PIXSELL

ZAPADNOJ Europi i Mediteranu ovog vikenda prijeti veliki oblak saharskog pijeska, objavio je Severe Weather Europe i dodaje kako će Francuska, dijelovi Španjolske i Portugala, posebice područje Balearskih otoka, veliki dijelovi Apeninskog poluotoka, čak i zemlje Beneluxa kao i zapadnog Mediterana imati nebo puno saharskog pijeska.

Severe Weather piše kako se radi o dosta rijetkom događaju jer će saharski pijesak doći čak i do Velike Britanije, iako će najveća koncentracija biti na zapadnom Mediteranu.

Kako smo doznali od dežurnih prognostičara, saharski pijesak u Hrvatsku stiže u noći s ponedjeljka na utorak.

Saharski pijesak nošen južnim vjetrom stigne u Europu dva do tri puta godišnje.

Dunja Mazzocco Drvar: Ako niste oprali automobil, nemojte

Za komentar ovoga što nam slijedi smo zamolili prognostičarku RTL-a Dunju Mazzocco Drvar.

"Golema i snažna ciklona koja nam se polako primiče iz Sjeverne Afrike vuče i proporcionalno više pijeska nego što ga mediteransko područje dobije s manjim ciklonama koje nam otamo stižu.

Pijesak koji se nalazi u vrtlogu ponekad padne sa slabijim ili jačim oborinama, a ponekad se jednostavno nataloži kad vjetar u cikloni počne slabjeti.

U ovom slučaju, pijeska već ima u zraku nad zapadnim Sredozemljem i Španjolskom, a sljedećih dana cijeli će sustav polako putovati na istok i zahvatiti i veliki dio naše zemlje.

Lagano taloženje pijeska na obali će se moći primijetiti već sutra, a znatno će ga više biti u ponedjeljak i pogotovo utorak, kad će padati prljava kiša. I to ne samo na moru, nego i u većem dijelu unutrašnjosti", kaže nam ona.

"Ako niste oprali automobile, i nemojte. Pred blagdan oprani okomiti pozori valjda će ipak ostati čisti", poručuje i podsjeća da su "pošiljke pijeska" koje nam donose afričke ciklone u našim krajevima prilično uobičajene, osobito u ovo doba godine kad je i putovanje tih ciklona preko naše zemlje učestalije.

Pročitajte više