REGIJA

Bajka bosanskog izbjeglice: Zabio je golčinu od 200 milijuna eura

Foto: Gulliver / Getty Images

NA KRAJU duge sudačke nadoknade utakmice 46. kola Championshipa, pri vodstvu gostujućeg Sheffield Wednesdaya 2:1, čime je domaći Norwich tri kola prije kraja ugrozio vodeću poziciju i izravan plasman u Premier League, loptu je u 97. minuti i na 20 metara od gola namjestio Mario Vrančić, koji je sam izborio slobodni udarac.

Norwich slavi zlatnu bosansku ljevicu i gol od 170 milijuna funti

Veznjak domaćih uzeo je zalet, lijevom nogom prebacio živi zid u kojem je bilo deset igrača obje momčadi i velemajstorski pogodio lijeve rašlje gostujućeg golmana za erupciju oduševljenja na Carrow Roadu. Gol pogledajte ovdje

Jer Vrančić je vjerojatno postigao gol od 170 milijuna funti. Računa se da ulazak u Premier League klubu donosi minimalno toliko, što je oko 200 milijuna eura. Zahvaljujući ovom prekrasnom zgoditku Norwich se tri kola prije kraja nalazi na vrhu Championshipa s pet bodova prednosti ispred Sheffield Uniteda i Leedsa. Upravo protiv potonjeg kluba, izravnog konkurenta za odlazak u Premiership, Vrančić je početkom veljače postigao gol koji je po važnosti, ljepoti i poziciji s koje je zabijen gotovo identičan ovom.

Prve dvije momčadi idu izravno u Premiership. Norwichu je sada dovoljno pet od maksimalnih devet bodova do kraja da osigura prvo mjesto. Bio je to, dakle, iznimno važan gol te za veznjaka Norwicha dvostruko bitan. Jer tek se pomalo vraća na teren nakon teške ozljede otprije dva mjeseca, kada je potrgao ligamente. 

Što su potrgani ligamenti za dijete koje je prošlo ratni pakao s bosanske i hrvatske strane Save, nekoliko puta ostalo bez svega i pola života provelo u progonstvu?

Ali to je sitnica u odnosu na ono što je u životu prošao Mario Vrančić. Imao je manje od tri godine kada je u posljednji tren s roditeljima pobjegao iz pakla ratnog Bosanskog Broda, dok su tim gradom u proljeće 1992. bjesnile ulične borbe. Ali dolazak u Slavonski Brod nije im donio nikakvo olakšanje jer preko Save su četnici također ubijali svakodnevnim granatiranjima. Uostalom, u tom gradu tako su do temelja uništili kuće Vrančićevih roditelja, strica i djeda. 

Obitelj sa sada petogodišnjim sinom tako je ostala bez ičega; njihov grad je okupiran, a ono što su stekli u izbjeglištvu također je uništeno. Bilo je vrijeme za novi odlazak u progonstvo, u Njemačku. Tamo su slijedile nove muke za obitelj ionako već izmrcvarenu ratnim i prognaničkim traumama jer nisu mogli dobiti dozvolu za stalni boravak. kada su se već spremali na novi odlazak, u Ameriku, ostanak u Njemačkoj im je ipak dopušten.

Klopp ga primijetio kao klinca i bio mu je mentor. Jako su povezani i danas, a Vrančić ga smatra drugim ocem

Za Marka Vrančića to je značilo da se može posvetiti nogometu, u kojem se ovaj veznjak od ranih dana isticao sjajnom ljevicom, kojom je podjednako dobro nalazio suigrače i suparničke rašlje.

To je primijetio Jürgen Klopp, sredinom prošlog desetljeća trener Vrančićevog Mainza. Mladi Bosanac dobio je njemačko državljanstvo, a s U-19 reprezentacijom svoje nove domovine je 2008. osvojio europski naslov. Klopp je miljenika poveo sa sobom u Borussiju Dortmund, ali Vrančić se nije uspio probiti, iako mu je glasoviti trener tepao da je njegov Gotze. Vrančić u svakom intervjuu ističe koliko mu je u karijeri i životu značila Kloppova podrška i da mu je neizmjerno zahvalan.

Nakon odlaska iz Dortmunda priliku je dobio i iskoristio u Paderbornu, koji je prije pet godina iz druge uveo u prvu Bundesligu. Među njemačkom elitom proveo je tri godine, igrajući za Paderborn jednu sezonu i dvije za Darmstadt. Igrao je jako dobro i postizao golove, što je primijetio izbornik BiH Mehmed Baždarević, koji ga je pozvao u seniorsku reprezentaciju, ali i Daniel Farke. Njemački trener je u ljeto 2017. preuzeo Norwich, člana Championshipa s ambicijom povratka u Premier League, a Vrančić je bio jedan od prvih igrača koje je doveo.  

Prve sezone u Engleskoj se mučio, na početku druge ga nije bilo nigdje, a sada je postao legenda kluba

Prošle sezone, prve u Engleskoj, Vrančić borio se za mjesto u prvoj momčadi. Dočekao ga je ove, ali tek poslije ozljeda Moritza Leitnera i Alexa Tetteya i nakon što prvih šest kola nije bio ni na klupi. 

Priliku je iskoristio savršeno i Kanarince vodi prema povratku u Premier League nakon pet godina u drugoj ligi. U iznimno dugom, iscrpljujućem i izjednačenom Championshipu, u kojem sezona traje 46 utakmica i to bez doigravanja za prelazak u najviši rang, koji automatski ostvare samo prvak i viceprvak, Vrančić je osam golova postigao, a pet namjestio. I to gotovo sve ključne.

Čovjek koji je sve postigao najtežim putevima

Tako je napravio dvostruku senzaciju, osobnu i klupsku. Veznjak koji na početku sezone nije postojao sada je nezamjenjiv u vodećoj momčadi lige, koja je ljetos izgubila dva ključna igrača jer su James Maddison i Josh Murphy otišli u Premier League. 

Ali Norwich će tamo bez njih i to zahvaljujući Mariju Vrančiću. Koji je prevalio put od neželjenog izbjeglice u Njemačkoj do reprezentativca te zemlje, zatim put djeteta koje je iz Bosne moralo pobjeći pa joj se vratio kao nogometaš nacionalne momčadi, te put od rezerve 14. kluba Championshipa do igrača koji taj isti klub vodi do utakmica s Liverpoolom, Manchesterima i Tottenhamom.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više