U BiH sve manje Hrvata, a Plenković im daje sve više novca

Foto: Patrik Maček/PIXSELL, vLADA

JOŠ MALO bacanja predizbornog pijeska u oči u režiji vlade Andreja Plenkovića: na nevjerojatan egzodus bosanskohercegovačkih Hrvata reagirala je povećanjem godišnjeg izdvajanja za Hrvate u Bosni i Hercegovini za milijun i 800 tisuća kuna više nego lani. Točnije, Republika će Hrvatska ove godine za Hrvate u BiH izdvojiti 25,8 milijuna kuna. Najtočnije, Hrvatska je uspostavila specifičnu vrstu financijskog aranžmana po kojem se za sve manje Hrvata u BiH izdvaja sve više novca i to iz kase države koja troši na štošta nepotrebno i ne troši na štošta potrebno.

No nemate razloga za ksenofobni bijes i nervozu. Otkako se hrvatski političari hvale financijskim pomaganjem Hrvatima u BiH, bosanske je Hrvate lakše naći u Njemačkoj nego u Bosni i Hercegovini. Novac očito ili ne dolazi do korisnika ili se troši na ono što većini ipak ne poboljšava život, a to je čuvanje HDZ-ove izborne baze.  

Jupi, Povjerenstvo!

Osim povećanog izdvajanja za Hrvate u BiH, vlada je danas, na prijedlog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, osnovala Povjerenstvo za (udahnite sada, dugo je!) koordinaciju potpore i financiranja kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019.

Povjerenstvo će činiti (udahnite opet!) predsjednik, a on je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te članovi - pomoćnici ministara vanjskih i europskih poslova, kulture, znanosti i obrazovanja, zdravstva, a tajnik Povjerenstva bit će glavni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Uz to, članovi Povjerenstva imat će i, blago Hrvatima u BiH, "svoje zamjenike".

Njihova je zadaća razmatranje programa i projekata pristiglih na Javni natječaj za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, a koji udovoljavaju uvjetima Javnog natječaja. U prijevodu, predlagat će kome u BiH treba dati pare.

Kupovanje birača

Naravno, ovo je još jedan oblik kupovanja birača uoči europarlamentarnih izbora. Na sličan se način Plenkovićeva vlada nedavno rasipala najavama dijeljenja novca u Lici koje se sjetila uoči županijskih izbora, kada je premijer osobno najavio da će toj regiji samo ministrica Gabrijela Žalac s vozačkom dozvolom donijeti 900 milijuna kuna, Oleg Butković 200 milijuna kuna, dok je "Tomo Medved jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima, koji je prvi put u povijesti donijet upravo u mandatu naše vlade, svima osigurao zaslužena prava".

I sada počinje mrtva trka čiji će standard biti veći: Ličana ili bosanskohercegovačkih Hrvata.

Pročitajte više