Protivnici reforme zakona o autorskim pravima najavili prosvjede

Fotografija nije povezana s događajima iz teksta Ilustracija: EPA

TISUĆE prosvjednika očekuju se danas na ulicama širom Europe uoči odlučujućeg glasanja o reformi zakona EU-a o autorskim pravima.

Protivnici reforme, posebno kontroverznog članka 13, najavili su desetke prosvjeda u oko 20 zemalja, uključujući Njemačku, Austriju, Poljsku, Češku, Nizozemsku, Cipar, Finsku i Portugal.

U Njemačkoj, gdje je protivljenje reformama posebno žestoko, prosvjedi su planirani u Berlinu, Kölnu, Hamburgu, Münchenu, Hanoveru i Frankfurtu.

U sklopu tog zakona koji bi trebao proći u Europskom parlamentu u utorak, digitalne tvrtke trebale bi instalirati filtre za slanje datoteka kako bi osigurale da dijeljeni sadržaj nije predmet autorskih prava.

Kritizirani članak 13

Članak 13 s novim odredbama, prema kojima bi platforme bile odgovorne za materijal pod autorskim pravima, izazvao je posebne kritike.

Kritičari kažu da bi novi zakon prisilio startup kompanije da kupuju filtre po znatnim cijenama te da mnoge to ne bi mogle.

Također tvrde da bi zakon mogao voditi cenzuri jer bi filtri također blokirali legalne sadržaje poput citata, parodija i satira.

Medijske organizacije, poput dpa, podržale su promjene.

"Budućnost slobodnog tiska leži u rukama zakonodavaca EU-a", napisalo je europskih 18 novinskih agencija u pismu.

Pročitajte više