Frane je jedini preživio pakao Kornata. Država ga sad želi uništiti do kraja

Screenshot: HRT

FRANE Lučić, jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije, nakon 11 godina povlačenja po sudovima dobio je spor protiv države i Grada Šibenika. Početkom veljače na Općinskom sudu u Zagrebu izrečena je nepravomoćna presuda kojom se nalaže da se Lučiću isplati milijun i 750 tisuća kuna.

Spašavao je državnu imovinu

Republika Hrvatska je podnijela žalbu na ovu presudu. Iako je Lučić stradao dok je spašavao državnu imovinu i iako tijekom svih ovih godina nije dobio konkretnu pomoć države, Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu na presudu zbog "bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi".

Lučić je prošle godine posjetio mjesto na kojem su poginuli njegovi prijatelji i kolege, a tom prilikom je zapalio svijeće i pročitao pismo.

"Drage moje kolege, slava vam i zavidim vam što i ja nisam s vama smrtno nastradao, odnosno kad me već nije spržilo do neprepoznatljivosti kao vas, da sam barem umro od dehidracije čekajući pomoć koja nikako ne dolazi. Razlog što sam nastradao je taj da sam spašavao državnu imovinu, a vlast, umjesto da to poštuje, izruguje se mojoj žrtvi i ozljedama, i to raznim nepotrebnim i neupotrebljivim podnescima", rekao je tada Lučić.

Zašto mu ne žele isplatiti odštetu?

Nije jasno zašto država ni danas, nakon toliko godina, ne želi Lučiću isplatiti odštetu, bez obzira na to što će ona, ako presuda postane pravomoćna, iznositi više milijuna kuna. Naime, u slučaju pravomoćnosti, tuženici će Lučiću morati isplatiti i nešto manje od 570 tisuća kuna s kamatama za tuđu pomoć te mu ubuduće mjesečno za pomoć plaćati 4500 kuna. Sud je također presudio da su država i Grad Lučiću dužni isplatiti i nešto više od 383 tisuće kuna s osnove izgubljene zarade. Osim toga, morat će mu nadoknaditi oko 200 tisuća kuna i kamate za troškove vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata i ubuduće mu plaćati mjesečnu rentu za te troškove u iznosu od 1500 kuna.

Ako uzmemo u obzir to na što se sve troše proračunski milijuni, postavlja se pitanje zbog čega država ne želi isplatiti zasluženu odštetu čovjeku koji je ostao doživotni invalid jer je spašavao državnu imovinu. 

Prosvjed u znak potpore

Lučićevi kolege i prijatelji vatrogasci jučer su prosvjedovali u znak potpore jedinom preživjelom vatrogascu kornatske tragedije. 

 

"Nadali smo se da će agonija završiti i s tom nadom uputili smo dopis na adrese Ureda predsjednice, predsjednika vlade i Ministarstva pravosuđa kao apel da se ne žale na donesenu presudu, da prihvate obvezu i napokon isplate odštetu. Naravno, Odvjetništvo se žalilo i time je još jednom produžena agonija kojoj nema kraja. Ovim mirnim prosvjedom želimo ukazati na nepravdu, neosjetljivost sustava na pojedinca koji je zakinut i ostavljen od svih da se bori sam", rekao je predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo.

"Lučića se svi sjete samo krajem kolovoza. Kad je godišnjica tragedije, svi dođu u Tisno i tapšu ga. Svi su u DVD-u, slikaju ga, svi su ljubazni, ali od tapšanja nema ništa", poručio je Čorkalo.

Sljedeći prosvjed na Markovu trgu

Zapovjednik DVD-a Tisno Tome Belakušić rekao je da vatrogasci više neće šutjeti i poručio da će sljedeći prosvjed biti na Markovu trgu u Zagrebu.

"Neka onda maknu službena vozila da ih mi ne bismo pregazili kamionima. Deset godina gaze svi i ja mislim da je to bilo dosta. Frane Lučić nije gasio svoju imovinu na Kornatima, ni imovinu DVD-a. Tamo je 12 ljudi izgorjelo, a on je preživio. Što mu treba novac kad bude imao 60 godina? Novac mu treba sad", rekao je Belakušić.

Uzevši u obzir brzinu i efikasnog hrvatskog pravosuđa, kao i dosadašnju sudsku povijest Lučića i institucija, Belakušićeva izjava o dobivanju odštete sa 60 godina i ne zvuči toliko nevjerojatno.

Pročitajte više