Naselje puno napuštenih vila u Turskoj izgleda poput groblja dvoraca

Screenshot: YouTube/Instagram

BURJ AL BABAS je naselje u Turskoj koje izgleda kao groblje malih dvoraca. Projekt je to zamišljen kao ekskluzivno naselje s vilama izgrađenima u gotičkom stilu, no planovi su se izjalovili i od svega je ostala gomila grotesknih vila koje na okupu izgledaju pomalo jezivo.

U projekt koji je ciljao uglavnom na klijente s inozemnih tržišta, uloženo je više od 203 milijuna dolara, a sada stoji, bez pomaka, poput mnogih građevinskih projekata u toj zemlji, piše Fast Company. Projekt Burj Al Babas Sarot grupe zamišljen je kao naselje sa 732 vile, hotelom, džamijom i javnim prostorima u pokrajini Bolu. 

Izgradnja je počela 2011. godine, a za vile su se uglavnom interesirali Arapi. Međutim, stvari su se zakomplicirale kad je protiv investitora podignuta tužba zbog navodnog uništavanja okolnih šuma i bacanja otpada na okolno područje. 2016. godine pokrenuta je istraga, a prije nego što je projekt završen, kompanija je proglasila bankrot te je prodaja vila zaustavljena.

250 vila je završeno, a sud je sad dozvolio nastavak prodaje, prenosi Hurriyet Daily News. Investitori se nadaju da će uspjeti "nadvladati krizu" kroz četiri do pet mjeseci. "Nadamo se otvorenju naselja u 2019. godini", izjavili su.

Inače, naselje je od početka privlačilo pozornost, ali i brojne kritike zbog izgleda vila za koje mještani negoduju da nisu u skladu s tradicionalnim izgledom kuća i naselja na tom području. 

 

 

Pročitajte više