Nisko, niže, HDZ

Foto: Saborska TV/HRT

HRVATSKI sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, kaže definicija na službenoj stranici sabora.

Zapamtite na trenutak ovu definiciju.

Danas je završila zimska stanka, a zastupnici su se vratili u saborske klupe. Završili su praznici, prošli su Božići i Nova godina i došlo je vrijeme za povratak na posao.

Sve je počelo s avionima

Aktualno prijepodne započelo je relativno dosadno, pitanjima premijeru i ministrima. Razgovarali su o propasti rafinerije Sisak i o INA-i, uz sporadična međusobna podbadanja. A onda su na red došli avioni. 

Znalo se da će se razgovarati o propaloj kupovini borbenih zrakoplova. Index je prije nekoliko dana objavio mailove iz kojih se vidi da je SAD više puta upozoravao i Krstičevića i njegovo Ministarstvo o vrlo izglednoj mogućnosti da cijela stvar propadne. I propala je. Samo se čekalo da netko postavi prvo pitanje.

Sinčić je probio led, zatraživši "vojničku, moralnu, političku i kaznenu odgovornost" od ministra obrane. 

Uslijedio je SDP-ov Maras. On se usredotočio na premijera, poručivši mu da je fijasko s avionima dokaz da je ovo najnesposobnija vlada ikad. Plenković je odvratio uvredama, poručivši SDP-u da su slabi, patetični i besperspektivni. Maras je zauzvrat zamahao papirnatim aviončićem i bacio ga prema premijeru.

Iživljavanje ministra obrane nad plastičnim avionom

Nakon otprilike sat vremena, rasplinuo se privid koliko-toliko civilizirane rasprave u sabornici i na scenu je stupio HDZ u svom nerazrijeđenom obliku.

SDP-ov Franko Vidović donio je dvije makete borbenih aviona na stol pred Plenkovića i Krstičevića. Ovdje vrijedi napomenuti kako SDP, koji se pokušao narugati HDZ-ovcima, nije bio u stanju kupiti točnu maketu F-16 aviona, već su pred premijera i ministra donijeli F-14 i F-15.

Plenković je ignorirao kutiju s maketom, ali zato je ministar obrane Damir Krstičević podivljao. Oduzeo je model aviona SDP-ovcu i svom ga snagom bacio o pod. Plenković ga je morao povlačiti za sako da se smiri. 

Kasnije se Krstičević, koji se zadnjih 19 godina nalazi u vojnoj mirovini i koji je gotovo dva desetljeća civil, branio govoreći kako je on ratnik i vojnik te da se takve stvari ne rade vojnicima.

Sad je živce izgubio premijer

Situacija se uskoro smirila, ali ne zadugo. Nekoliko sati nakon Krstičevićevog ispada bijesa, živce je izgubio onaj koji je ministra potezao za jaknu i smirivao ga. 

HDZ-ov predsjednik vlade fizički je krenuo na Mostovog zastupnika Nikolu Grmoju. Incidentu je prethodio žestoki verbalni obračun između Plenkovića i Grmoje, u kojemu je mostovac premijeru poručio da radi za srpske interese. Plenković je uzvratio uvredama, atmosfera je počela rasti do usijanja, a Njonjo je prekinuo sjednicu. 

Grmoja je stao u obranu Ines Strenje Linić kojoj su, kako tvrdi, HDZ-ovci dobacivali što je ona učinila za Hrvatsku. Mostovac je doviknuo Plenkoviću da je ona bila na ratištu za razliku od anemičnog. 

Pokušaj obračuna

Nakon izvikivanja omraženog nadimka, Plenković je krenuo prema Grmoji. Iako će u kasnijoj izjavi novinarima tvrditi da ga je samo išao nešto pitati, na snimci koju je HRT emitirao u Dnevniku vidljivo je da je pred premijera stalo nekoliko zastupnika, kao i saborska straža, kako bi spriječili njegovo napredovanje prema mostovcu.

Mostov Miro Bulj za Index je ispričao kako ga je Plenković povlačio za ruku i htio izgurati s puta.

Blago nama

Vratimo se na trenutak na definiciju s početka članka, onu koja kaže kako je sabor predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj.

Na temelju prava i ovlaštenja utvrđenih Ustavom, Hrvatski sabor ima sljedeće ovlasti: odlučuje o donošenju i promjeni Ustava, donosi zakone, donosi državni proračun, odlučuje o ratu i miru, donosi Strategiju nacionalne sigurnosti i Strategiju obrane Republike Hrvatske, odlučuje o promjeni granica Republike Hrvatske, raspisuje referendum, obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, nadzire rad Vlade Republike Hrvatske, daje amnestiju za kaznena djela i obavlja druge poslove utvrđene Ustavom

U instituciji koja donosi zakone, odlučuje o ratu i miru, nadzire rad vlade i, prema definiciji, doslovno predstavlja građane, ministar obrane baca igračke po podu, a premijer izazivački grabi prema tipu koji ga je nazvao ružnim nadimkom.

Blago nama.

Pročitajte više