SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Liječnička komora: Naš nadzor je napravljen prema svim pravilima struke

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Index

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA Indexu je poslala reagiranje koje objavljujemo u cijelosti. U reagiranju tvrde da Index iznosi neistine kad pita koga se štiti njihovim nalazom o smrti dječaka u Metkoviću te da su sve učinili po pravilima struke.

> Nalaz Komore o smrti Gabrijela ne spominje ključan događaj: "Koga se štiti?"

> Objavljujemo tajne nalaze Komore o smrti malog Gabrijela, pogledajte dokument

Pročitajte njihovo reagiranje.

"Nadzor je proveden po pravilima struke"

"Htjela bi vam skrenuti pozornost na nekoliko netočnosti u tekstu koji je Index.hr objavio 12. siječnja 2019. pod naslovom - Nalaz Komore o smrti Gabrijela ne spominje ključan događaj: "Koga se štiti?".

I ovim putem odgovorno tvrdimo da je mišljenje Komisije HLK-a koja je provela nadzor nad radom liječnika koji su zbrinjavali pacijenta G.B. iz Metkovića pripremano i pisano prema svim pravilima struke i sačinjeno na temelju obavljenog nadzora i iskaza nadziranih liječnika.

O tvrdnji iz Vašeg teksta da „Komora nadzorom nije utvrdila propust kod medicinske sestre…“podsjećamo Vas na zakonske ovlasti HLK-a po kojima Komora, a u ovom slučaju Komisija za stručni nadzor ima ovlasti nadziranja isključivo liječnika, dok za druge medicinske djelatnike, pa tako ni medicinske sestre te ovlasti nema.  

Članovi Komisije odgovorno su i temeljito proveli nadzor, uzeli izjave od svih liječnika koji su medicinski zbrinjavali dječaka te na koncu izradili mišljenje koje je utemeljeno na dokazima iz liječničke dokumentacije i iskazima tih liječnika.

Iz svega navedenog proizlazi da prvo naslovom „Nalaz Komore o smrti Gabrijela ne spominje ključan događaj: "Koga se štiti?", a onda i tvrdnjama u tekstu o nenadziranju medicinske sestre, pišete neistine na temelju kojih dalje u tekstu to dopuštate i svom sugovorniku te ne ograđujući se, prenosite neistinite i tendenciozne zaključke i ocjene, a što je suprotno Zakonu o medijima.

Naše mišljenje ne utvrđuje ničiju krivnju

Ponovo vam skrećemo pozornost na pravne propise koji reguliraju javne ovlasti HLK-a isključivo nad radom liječnika. Isto tako da mišljenje Komisije o stručnom nadzoru rada liječnika u Metkoviću nije ni optužnica ni presuda. To mišljenje ne utvrđuje liječničku krivnju niti je stupnjuje (kako se to ocjenjuje i tvrdi u vašem tekstu), ono ne utvrđuje kazneno djelo nesavjesnog liječenja jer je to zadaća Državnog odvjetništva i suda, te nije u nadležnosti Komore.

Kod troje nadziranih liječnika utvrđeni su propusti (Vi u tekstu iznosite ime samo jedne liječnice među njima) dok krivnja i druge konstatacije, pogotovo stupnjevanje nečijeg propusta (što u tekstu također netočno zaključuje) nije sadržano u mišljenju Komisije već su, kako smo već naveli „činjenično utvrđeni propusti“.

Zbog istinitog izvještavanja o radu HLK, nadamo se da će te ove činjenice uzeti u obzir i u razgovoru sa svojim sugovornicima i u pisanju tekstova o ovoj temi koje potpisujete te očekujemo da ćete objektivnosti radi i u dobroj vjeri objaviti ovo reagiranje.

HLK čvrsto stoji iza mišljenja i nalaza Komisije koja je provela izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika koji su zdravstveno zbrinjavali dječaka G.B iz Metkovića.

Komora neće dopustiti hajku koja se pokreće prema njoj i liječnicima.

S poštovanjem

Smiljana Škugor-Hrnčević

Glasnogovornica HLK"

Komora sestara napravit će svoj nadzor

Spomenimo kako je Hrvatska komora medicinskih sestara jučer priopćila da je od ravnatelja metkovskog Doma zdravlja tražila očitovanje i dokaze o postupanju medicinske sestre u Pedijatrijskoj ambulanti u Metkoviću, vezano za tragičnu smrt devetogodišnjeg dječaka. Komora je u četvrtak od ravnatelja Doma zdravlja Metković zatražila podatke o imenu i prezimenu medicinske sestre iz pedijatrijske ambulante koja se spominje u slučaju tragične smrti dječaka iz Metkovića. Do petka navečer HKMS od ravnatelja nije dobila taj podatak.

"Nakon što je Index objavio cijeli dokument Stručnog mišljenja Hrvatske liječničke komore s imenima svih zdravstvenih djelatnika, Hrvatska komora medicinskih sestara će od spomenute medicinske sestre tražiti očitovanje i dokaze o njezinom postupanju. Zatim će stručna tijela komore donijeti odluku o daljnjem postupanju", stajalo je u priopćenju.

Pročitajte više