Oprez na azijskim burzama

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno zbog toga što nije jasno smanjuju li se trgovinske tenzije između Washingtona i Pekinga, dok dolar stagnira jer bi Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u blagom plusu, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Singapuru i Australiji skliznule su, pak, između 0,1 i 0,6 posto.

Podršku azijskim burzama pruža blagi rast Wall Streeta u petak, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da je Kina poslala odgovore na zahtjeve SAD-a u vezi trgovinskih pitanja i da SAD možda neće uvesti nove carine.

Međutim, između Kine i SAD-a ponovno je zaiskrilo tijekom vikenda na sastanku Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC). Kineski predsjednik Xi Jinping u svom je govoru osudio protekcionizam i politiku "Amerika prva", istaknuvši da pravila međunarodne trgovine ne smiju biti u službi "sebičnih programa".

"Povijest nas uči da u sukobu nema pobjednika, bilo da je riječ o hladnom ratu, stvarnom ratu ili o trgovinskom. Pokušaj podizanja barijera i prekida čvrstih gospodarskih veza kosi se s ekonomskim zakonitostima i s povijesnim tokovima. Takav je kratkoročan pristup osuđen na neuspjeh", rekao je Xi.

Nema pomaka s carinama

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence žestoko je uzvratio rekavši da Washington neće nimalo uzmaknuti u vezi s carinama.

"Uveli smo carinu na kinesku robu vrijednu 250 milijarda dolara i taj bi se broj mogao više nego udvostručiti. Nadamo se poboljšanju, ali SAD neće promijeniti ponašanje sve dok Kina ne promijeni svoje", poručio je Pence.

Zbog toga se na azijskim burzama jutros trguje oprezno.

„Trumpovi komentari potaknuli su nadu da neće biti novih carina. Međutim, verbalni sukob između Pencea i Xia sugerira da je to malo vjerojatno”, kaže Ray Attrill, strateg u tvrtki NAB.

Trump i Xi razgovarat će krajem ovoga mjeseca na marginama sastanka skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Argentini, a premda malo tko očekuje da će se već na tom sastanku postići trgovinski dogovor, ulagači se nadaju da bi se čelnici dvaju zemalja mogli barem dogovoriti o smanjenju tenzija dok bi se vodili daljnji pregovori.

Pozitivno, pak, na tržišta utječe stabilizacija cijena nafte, nakon oštrog pada u posljednjih šest tjedana.

Cijena barela na američkom tržištu porasla je jutros 70 centi, na 57,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 50-ak centi, na 67,30 dolara.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) uskoro smanjiti proizvodnju, s obzirom na slabljenje rasta najvećih svjetskih gospodarstava i jačanje ponude u odnosu na potražnju za naftom.

Dolar stagnira prema košarici valuta

A na valutnim tržištima vrijednost dolar prema košarici valuta stagnira, nakon što su u petak poruke nekoliko dužnosnika Feda potaknule špekulacije o usporavanja tempa povećanja kamata u SAD-u.

U intervjuu televizijskoj postaji CNBC potpredsjednik Feda Richard Clarida kazao je da se uočavaju naznake 'hlađenja' rasta globalnog gospodarstva. Dodao je i da su kratkoročne kamatne stope u SAD-u blizu neutralnim razinama, odnosno onima koje se ne smatraju ni poticajnim, ali ni preprekom rastu gospodarstva.

Robert Kaplan, predsjednik podružnice Feda u Dallasu, kazao je, pak, da bi usporavanje rasta svjetskog gospodarstva moglo predstavljati čeoni vjetar, što bi se moglo proširiti i na SAD.

Te izjave izazvale su špekulacije o usporavanju tempa povećanja kamata Feda. Doduše, većina analitičara i dalje očekuje da će Fed u prosincu povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine.

No, u idućoj bi se godini, špekulira se, Fed mogao odlučiti na stanku po pitanju kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,50 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,49 bodova.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 112,80 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

No, američka je valuta ponešto ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s 1,1415 dolara, koliko je iznosila u petak na zatvaranju tržišta, na 1,1390 dolara.

Pročitajte više