Najgori požar u povijesti Kalifornije i dalje hara, više od 30 mrtvih

Foto: EPA

TISUĆE vatrogasaca i dalje se bore s najgorim požarom u povijesti Kalifornije koji je već odnio više od 30 života i daleko je od toga da je obuzdan, a više od 200 osoba smatra se nestalima.

Jučer je na putanji Camp Firea pronađeno šest tijela, čime je taj požar koji se širi od četvrtka sjeverno od Sacramenta najsmrtonosniji u povijesti te države, nakon požara u Griffith Parku 1933. godine.

Vatra razorila više od 6000 kuća

Šerif okruga Butte Kory Honea objasnio je da traje jako teška potraga za tijelima te da vlasti i dalje nemaju vijesti o 228 osoba.

"Ima toliko zgarišta u nekim područjima da je jako teško odrediti mogu li tamo biti tijela", rekao je o vatri koja je već razorila više od 45.000 hektara i 6453 kuće.

Jaki vjetrovi sa sjeveroistoka puhali su jutros u regiji, gdje je 4500 vatrogasaca radilo na temperaturi do 20 stupnjeva predviđenih tijekom dana i bez kapi kiše do kraja mjeseca.

Vatrogasce sa svih strana SAD-a prate antropolozi i laboratorij DNK analize za identifikaciju tijela, od kojih ponekad ostaju samo djelići kostiju. Grad Paradise je doslovce zbrisan sa zemljovida i pruža sliku sudnjeg dana.

Požar u Los Angelesu je tek 20 posto pod kontrolom

Ujutro je Camp Fire bio tek 25 posto pod kontrolom, ali njegova površina je smanjena na 4500 hektara. Vjetar komplicira zadatak vatrogasaca koji se bore s drugim požarom, nazvanim Woolsey Fire, u zapadnom predgrađu Los Angelesa, blizu Malibua.

Opasni vjetrovi Santa Ana, vrući i suhi te koji dolaze s kontinenta, puhali su brže od 50 km/h po žeravici koja je već progutala 37.000 hektara.

Prema posljednjim podacima kalifornijske vatrogasne agencije CalFire, Woolsey Fire, koji je odnio dva života, danas je bio tek 20 posto pod kontrolom.

Više od 250.000 ljudi dobilo je nalog za evakuaciju iz domova u regiji blizu Sacramenta, Malibua i okolice. U ta dva slučaja, točni uzroci izbijanja požara još nisu utvrđeni.

Treći požar je 75 posto pod kontrolom

Treći požar, Hill Fire u okrugu Ventura, sjeverozapadno od Los Angelesa i Malibua, danas je bio 75 posto pod kontrolom. Zbog tog požara evakuirani su stanovnici Thousand Oaksa gdje je jedan marinac u petak navečer otvorio vatru u jednom baru i ubio 12 osoba nakon čega je počinio samoubojstvo.

U Malibuu će škole ostati zatvorene najmanje do 19. studenoga.

U subotu je Donald Trump kritizirao loše upravljanje šumama, a tu je optužbu šef sindikata kalifornijskih vatrogasaca Brian Rice ocijenio "opasno lošom". Trump je danas zahvalio vatrogascima i hitnim službama.

Pročitajte više