Drmali Europom i igrali polufinale LP-a, a sad im prijeti druga liga

Foto: EPA-EFE

NA OTVARANJU sezone Monaco je igrao superkup protiv PSG-a. Rekonstruirana Monacova momčad, koja je ljetos ostala bez devet igrača, dobro se pojačala i izgledalo je da je njihov sportski direktor opet obavio dobar posao.

Monacova formula godinama je ista. Kupi jeftino, prodaj skupo, igraj Ligu prvaka i tako preživljavaj. Monaco je tu utakmicu izgubio 4:0, što nije bilo nimalo neočekivano za momčad koja se tek trebala uigrati i već u prvom kolu prvenstva je u gostima razbila Nantes 3:1 te puna samopouzdanja ušla u sezonu.

Točno tri mjeseca kasnije, Monaco je prošle nedjelje opet igrao s PSG-om. I ovaj put je izgubio 4:0, ali sad je situacija suprotna onoj nakon prvog poraza. Spomenuta pobjeda protiv Nantesa 11. kolovoza jedina je koju je društvo iz Kneževine upisalo ove sezone. U Ligi prvaka imaju jedan (nezasluženi) bod iz Bruggea, a samo zahvaljujući gol-razlici nisu zadnja momčad prvenstva. Da im je netko nakon pobjede u Nantesu rekao da će se naći u ovakvoj situaciji vjerojatno bi ga pitali za zdravlje, no trenutačno u Monacu nije zdravo baš ništa.

Rezultati by SofaScore

Na golu Subašić, zadnja linija Raggi - Glik - N’Doram - Toure. Ispred njih Golovin - Aholou - Traore - Rony Lopes i u napadu Pellegri i Jovetić. Zvuči kao sasvim solidna momčad, no problem je što je to ujedno i popis Monacovih igrača koji nisu zdravi. Tu su još Serrano, Geubbels i Sylla, a na utakmici protiv PSG-a se ozlijedio i Nacer Chadli kojeg je zamijenio Jordi Mboula. On je pak igrao samo 28 minuta pa se i on ozlijedio i Monaco trenutačno ima 16 ozlijeđenih igrača. Šesnaest.

Što se u međuvremenu dogodilo?

Leonardo Jardim, koji je Monaco pretprošle sezone odveo do naslova, a prošle do drugog mjesta, nadao se da će i ove sezone igrati jednako efikasan i napadački nogomet. Nije to bila loša ideja, no superkvalitetne igrače bez kojih je ostao u prijelaznom roku Monaco nije adekvatno zamijenio.

Ovog ljeta su klub napustili Lemar, Fabinho, Joao Moutinho i Keita Balde, koji su bili nezamjenjiv dio momčadi. Osim njih su otišli još Kongolo, Ghezzal, Diakhaby, Meite i Ruben Vinagre, a u momčad je došlo 14 novih igrača. Jedan za drugim počeli su se ozljeđivati, a oni koji su igrali bili su potpuno neprepoznatljivi na terenu.

Ne može se reći ni da je bilo previše pehova i nesretno izgubljenih bodova. Dapače, u nekim utakmicama koje su završile neodlučeno su protivnici izgubili dva boda, a ne Monaco. U momčad se uvukla golema nervoza pa su se zaredali crveni i žuti kartoni, a kako je sezona odmicala, obrana je postajala sve nesigurnija, i to do te mjere da se na nekim utakmicama gotovo i ne pojavi.

Samo su zadnji Guingamp i 18. Dijon primili više golova od Monaca, a samo su Guingamp, Caen, Toulouse, Reims i Nica zabili manje od Monacovih 12 golova. Usporedbe radi, šestoplasirani Marseille primio je samo gol manje od Monaca (21), ali je zabio točno dvostruko više.

Sve to glave je došlo Jardima, koji je 11. listopada dobio otkaz. Nešto se moralo promijeniti, a lakše nego smijeniti cijelu momčad uvijek je smijeniti trenera pa je na Jardimovo mjesto došao Thierry Henry, legenda kluba. Momčad je preuzeo na 18. mjestu, sa samo šest bodova iz devet kola.

''Jako sam sretan što sam se vratio u Monaco i odlučio sam prihvatiti ovaj izazov. Jedva čekam upoznati se s igračima i započeti s radom'', rekao je Henry na predstavljanju.

Upoznavanje s igračima i početak rada ubrzo su mu prisjeli. Momčad je preuzeo u reprezentativnoj stanci i za svoj debi protiv Strasbourga je promijenio čak četiri igrača. Iako Monaco nije loše igrao, gol je primio nakon očajne reakcije golmana Syja, onda je promašio dvije velike prilike i pucao si sam u nogu u 66. minuti. Grandsir, koji je ušao dvije minute ranije, high-kickom je krenuo na protivnika i dobio izravni crveni karton. U 84. minuti Mothiba je neshvatljivo na centru pobjegao cijeloj Monacovoj obrani i riješio susret pa je Tielemans iz penala u sudačkoj nadoknadi zabio samo počasni gol.

Uslijedili su nezaslužen bod protiv Bruggea u gostima u Ligi prvaka pa jedva spašen bod kod kuće protiv ''uvijek neugodnog'' Dijona, a Henry je napokon izgubio živce nakon očajne igre i poraza 1:0 kod Reimsa.

Henry poludio na momčad

"Reims je doslovno dobio svaki duel. Kad smo imali igrača više, nismo bili u utakmici. Onda smo i mi dobili crveni karton, a oni preuzeli kontrolu utakmice. To je zabrinjavajuće jer nismo odigrali baš ništa. Ove večeri to nema veze s taktikom, to je očit nedostatak želje. Ako ne dobiješ niti jedan duel, onda je nemoguće pobijediti. Razumijem frustracije navijača, ovo je delikatna situacija. Kad izađete na teren i nehotice odbijate igrati, onda je baš teško. Moramo ponovno pronaći samopouzdanje. Ne bih došao u Monaco da ne mislim da nemamo kvalitetu u momčadi", kukao je Henry nakon te utakmice, ali najgore je tek dolazilo.

Apsolutno dno Monaco je dotaknuo prošlog tjedna u Ligi prvaka kad ga je Brugge u Kneževini pregazio 4:0. Već u 24. minuti bilo je 0:3, a način na koji je Monaco igrao bio je ispod svakog nivoa. I dok je njegov klub teško gubio, vlasnik kluba Dmitrij Ribolovljev sjedio je u policiji nakon što je bio uhićen zbog korupcije pri kupnji umjetnina čiji je veliki kolekcionar. Bio je pušten, ali bi se uskoro mogao ponovno naći iza rešetaka, budući da je i Monaco pod sumnjom da je fiktivnim i prenapuhanim sponzorskim ugovorima kršio financijski fair-play. Prema zadnjim dokumentima Football Leaksa Ribolovljev je navodno u džep stavio 150 milijuna eura od transfera Mbappea u PSG, što i on i klub poriču.

Ruski milijarder, koji se obogatio na proizvodnji gnojiva, kupio je klub 2011. godine kad je Monaco bio zadnji u drugoj ligi. Spasio ga je od ispadanja i doveo Claudija Ranierija koji je 2013. Monaco vratio u Le Championnat. Monaco je u povratničkoj sezoni potrošio 160 milijuna eura i bio drugi te je sve do ove sezone redovito završavao među prve tri momčadi, uz fantastičnu titulu 2017. godine sa zabijenih 107 golova čime je prekinuo PSG-ovu strašnu dominaciju. Uz to, Monaco je uz atomski nogomet dogurao do polufinala Lige prvaka gdje ga je izbacio Juventus.

Mbappe, Lemar, Mendy, Bernardo Silva, Bakayoko, Fabinho, Martial, Kurzawa, Carrasco i James Rodriguez samo su neki od igrača na kojima je Monaco zaradio stotine milijuna eura kupivši ih za ne preveliki iznos, ali ih je onda prodao za puno više novca. Nije Monaco samo prodavao. Dovodio je velike zvijezde poput Falcaa.

Vremena su se promijenila

"Mislili smo da ćemo sa zvijezdama privući i sponzore. Računali smo na veću zaradu it tih izvora, ali njih nije bilo. Kad je Falcao došao svi su pričali o Monacu, ali sponzori nisu baš stajali u redu da s nama surađuju. Za to treba puno više vremena i da bi ti se takva ulaganja u momčad dugoročno isplatila treba proći puno više vremena", rekao je u jednom intervjuu glavni pomoćnik vlasnika kluba Vadim Vasiljev.

No vremena su se u Monacu promijenila. Ovog ljeta izmjene u selekciji očito nisu bile pogođene, a nevjerojatan peh s ozljedama rezultirao je time da se Monaco umjesto za Ligu prvaka bori za opstanak. Srećom, konkurencija na dnu Ligue 1 je dosta slaba pa će se Monaco na kraju vjerojatno spasiti, no kako se razvija ova sezona, nemojte se začuditi ako Henry na kraju priče završi u drugoj ligi. Ako ostane na klupi do svibnja.

Zanimljivo će biti vidjeti i kako će se rasplesti situacija s Ribolovljevim i financijskim fair-playem. Ode li Rus iz kluba, zatvorit će se pipa, a osudi li UEFA Monaco zbog kršenja FFP-a, neće biti ni igranja u Europi. Iako, iz ove perspektive Europa je daleko otprilike koliko i zona spasa.

"Vidjet ću mogu li se ja registrirati", rekao je Henry nakon što su mu se protiv PSG-a ozlijedila još dva igrača.

Kako stvari stoje, ni on im trenutačno ne bi mogao pomoći.

Pročitajte više