Luđaku koji je oteo Mandžukiću čast karijere sad se smije cijela Italija

Foto: EPA-EFE

I DOK je Gonzalo Higuain prolazio kalvariju na San Siru boreći se protiv poraza od dojučerašnjih suigrača s kojima je dvije godine nizao uspjehe u glavnoj ulozi, jedan se čovjek, onako podmuklo s gostujuće klupe, zadovoljno smijuljio.

To je bio Leonardo Bonucci, do jučer kapetan i vođa propalog Milanova projekta na pogon kineskog kapitala, a danas jedan od kapetana - Juventusa. Smijuljio se jer je ponovno dio pobjedničkog tima koji je i u nedjelju navečer na San Siru s 2:0 pokazao svoju silu.

Igranje s navijačima

Tima u koji se vratio pognute glave nakon što je u ljeto 2017. iz revolta napustio redove Stare dame i tako kod većine navijača tog kluba izgubio svaki respekt.

U Milanu ga je dočekao transparent na kojem je pisalo da je on ljudska sramota.

"Bonucci, jedini gori od tebe je Schettino... Sramotno"

Francesco Schettino bio je kapetan broda Costa Concordia koji je 2012. blizu Toskane sramno dozvolio da mu brod potone, njegovom greškom. Zatim je pobjegao i ostavio sve putnike za što je dobio 16 godina zatvora.

Vrijeđali su ga domaći tifozi, iako on nije bio na terenu. Iako je ove sezone jedan od najstandardnijih igrača uopće, a koliko je bitan u igri torinske momčadi, pokazat će vam asistencije Paulu Dybali protiv Young Boysa, odnosno Cristianu Ronaldu protiv Manchester Uniteda.

"Bonucci je umoran, znate da igra svaku utakmicu. Eto, imao je peh da baš ovu mora preskočiti", neuvjerljivo je priču pokušavao podvaliti Juventusov trener Massimiliano Allegri.

"Ja sam htio igrati, svi koji me znaju, znaju i to da se ne povlačim. Ovo su utakmice koje me uzbuđuju, ali i ja sam dio rotacije u klubu. Imao sam devet utakmica u nizu, a mi imamo sjajne braniče. Moram gledati interese momčadi, naravno da bih volio igrati i važno je da nam se svaki igrač osjeća bitnim. Hvala Gattusu na lijepim riječima, ja sam izabrao povratak doma jer je to moj prioritet. Torino je moj dom", objasnio je talijanski stoper uoči utakmice.

Ta igrarija Juventusa s Bonuccijem diže živce velikom dijelu navijača, posebno jer su njemu, izdajniku u njihovim očima, dali kapetansku traku u utakmici protiv Genoe 20. listopada. I to na utakmici gdje ulazak na stadion, zbog kazne Saveza, nije bio dopušten dijelu tribine gdje se svaku domaću utakmicu okupljaju najzagriženiji navijači Juventusa.

Oduzeo Mandžukiću čast karijere

Tako je kapetan Leonardo izbjegao sve zvižduke, čak i onda kad je bio krivac za gol koji je klubu priskrbio tek remi 1:1 protiv slabašne Jurićeve družine.

Svlačionica je, navodno, izglasala da Bonucci bude kapetan u toj utakmici. Nije, nažalost, igralo ulogu to što je na terenu od prve minute bio Mario Mandžukić, apsolutni miljenik tribina i jedan od najkonstantnijih igrača Allegrija ove sezone.

Za Marija bi to bilo ogromno priznanje jer biti stranac, a pritom i kapetan Juventusa, ne može baš bilo tko. Svojim nogometom, stavom i ponašanjem Mandžukić je zaslužio taj dan dobiti priznanje karijere, međutim, iskočio je - Leonardo. A to je sve skupa samo dodatno pročešljalo živce tifoza.

Kad govorimo o Bonucciju, morate znati daje to onaj ludi tip koji je u najtežem periodu svoje karijere, dok se gradio kao nogometaš i čovjek, unajmio privatnog psihologa da ga zatvori u podrum, zaveže za stolicu i uz batine ga najžešće vrijeđa.

Kiks na kiks

Tako je Leonardo, reći će sam za sebe, postao muškarčina koja je prije sedam godina stala ispred pištolja pljačkaša u jednoj trgovini kako bi zaštitio svoju ženu i djecu.

Sam Bonucci mirno govori da će ljubav navijača vratiti svojim igrama na terenu. Iako je nezamjenjiv član obrane, do 23. listopada je od šest primljenih Juveovih golova on direktno bio kriv za pet.

Danas se njegove greške kod navijača kluba čekaju na nož i respekt navijača otišao u nepovrat još u ljeto 2017.

Taj je respekt mijenjao za naklon Milanovih navijača koji su ga cijelu sezonu gledali kao spasitelja.

Leonardo je već prošle zime počeo kopati kako bi se vratio u staro jato. Pritom je, tamo krajem ožujka, zabio Juventusu u Torinu i slavio gol. 

Sad je izgubio svako poštovanje i na drugoj strani i gotovo postao predmet sprdnje kod Talijana. Njegova riječ se ne doživljava ozbiljno kao nekad. Logično.

Juventus kao firma

Za upravu kluba, istu onu koja je Juventus iz sivila prosječnosti i sedmih mjesta izdigla do sedam uzastopnih naslova prvaka Italije, njegov povratak bio je lakši tehnički izbor.

Vratili su ponajboljeg stopera Europe, doduše u velikom padu forme, no neupitne kvalitete.

Hoće li mu navijači zviždati ili ne, ne dira Agnellija, Nedveda i ostatak vrhuške kluba. Juventus je nizom poteza zadnjih godina ionako pokazao da djeluju kao firma.

To su najbolje osjetili Alessandro Del Piero i Gianluigi Buffon, no to je druga priča.

Pročitajte više