Liječnik iz Zagreba izveo revolucionaran zahvat. Ovo je rijetkost u svijetu

Foto: HRT

PROFESOR Alan Ivković iz KB-a Sveti Duh izveo je jučer revolucionaran zahvat u liječenju oštećenja zglobne hrskavice. Radi se o presađivanju hrskavice iz nosa u koljeno, kojemu se tako vraća funkcionalnost, a profesor Ivković je jedan od rijetkih u svijetu koji takav zahvat zna i može izvesti.

"Danas smo napravili transplantaciju autonomne hrskavice koju smo uzgojili putem tkivnog inženjeringa kako bismo popravili oštećenja zglobne hrskavice jednog našeg pacijenta u dobi od 45 godina", objašnjava Ivković za HRT.

Ono što je specifično za ovu operaciju je da je uzgojena hrskavica izvađena iz nosa, točnije nosne pregrade.

"Otprilike 4 tjedna se uzorak uzgajao. Potrebno je izolirati stanice hondrocite, odnosno hrskavične stanice, uzgojiti ih, multiplicirati do određenog broja, kod nas je to otprilike 50 milijuna, i nakon toga nasađujemo te hondrocite na jedan nosač kolagenski i nakon toga oni stvaraju hrskavicu", opisao je profesor Ivković.

Najveća studija u regiji

Kompletan projekt, odnosno faza 2 kliničkog ispitivanja, financiran je od Europske komisije što znači da je tijekom ove studije pacijentima to potpuno besplatno. Operacija je namijenjena za takozvana žarišna oštećenja hrskavice.

U studiju se uključuju pacijenti od 18 do 65 godina, a operacija je najčešće indicirana za mlađu populaciju. Oporavak i vraćanje u formu zahtjevni su i dugotrajni.

"Ovo je jedna ako ne i najveća studija tu u Hrvatskoj i regiji. Zanimljiva je zbog toga što radimo na otkrivanju nove metode kako bi se pomoglo pacijentima koji su većinom mladi", kaže Ivković.

Postupak je jedinstven ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Osmišljen je u Sveučilišnoj bolnici u švicarskom Baselu, a Klinička bolnica Sveti Duh druga je ustanova u svijetu koja ga uspješno prakticira.

Pročitajte više