Ferrari u profitu zahvaljujući najjeftinijem modelu

Foto: Ferrari

FERRARIJEV uzlet nije zaustavila niti iznenadna smrt Marchionnea, a posljednji rezultati govore da mogu puno zaraditi i bez SUV modela.

Za razliku od većine proizvođača skupih egzotičnih automobila, pa i ostatka koncerna iz kojeg dolaze, u Ferrariju ne trebaju žuriti sa SUV modelom. Njihova prodaja konstantno raste, a prati ju i sve bolji profit. Tako je treći kvartal zaključen rastom od 4,7% i neto dobiti (EBITDA) od 278 milijuna eura. Pritom je prodaja bila na razini od 838 milijuna eura.

Jedan od najzaslužnijih za uspjeh je najjeftiniji model, Portofino pogonjen V8 motorom i cijenom nižom od 200.000 eura. Zanimljivo je i da dobru prođu ima osjetno skuplji 812 Superfast, pa su u Ferrariju odlučili nastaviti daljnje širenje game. Konkretno, V8 gama bilježi rast od 11%, dok su V12 modeli ubilježili plus od 7,9%.

Novi šef Louis Camilleri je stupanjem na dužnost Ferrarijeva šefa najavio do 2022. godine čak 15 novih modela, a među njima je bar jedan SUV model i nekoliko hibrida. Svi oni trebali bi udvostručiti godišnju zaradu na oko dvije milijarde eura.

Pročitajte više