Obilježava se 25 godina od masakra HVO-a nad Bošnjacima

Screenshot: YouTube/ICTY

U MJESTU Stupni Do u središnjoj Bosni danas se obilježava 25. godišnjica masakra u kojemu su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993. godine ubili više od 30 osoba bošnjačke nacionalnosti, uključujući žene i djecu, a komemoraciji su uz bošnjačke političare nazočili i HDZ-ov načelnik općine Zdravko Marošević te nekadašnji pripadnici Armije BiH, HVO-a i vojske Republike Srpske.

U napadu postrojbi HVO-a Apostoli i Maturice iz Kiseljaka, kojima je zapovijedao Ivica Rajić, popaljene su i opljačkane kuće u Stupnom Dolu kod Vareša te je potom, prema različitim izvorima, ubijeno između 31 i 38 osoba, od kojih je desetak zatočeno u jednu zgradu i potom živo zapaljeno.

Za ovaj zločin Rajić je procesuiran pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i temeljem priznanja krivnje osuđen na 12 godina zatvora.

Komemoraciji nazočio novoizabrani član Predsjedništva BiH

Komemoraciji je nazočio i novoizabrani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je istaknuo kako je do sada samo Rajić odgovarao za ovaj masakr te kako su još uvijek na slobodi brojni počinitelji koji se od pravde skrivaju zahvaljujući posjedovanju dvojnog državljanstva.

Upozorio je kako je to ozbiljan problem koji će BiH morati riješiti u razgovorima s Hrvatskom i Srbijom.

"Posebna je poruka da je za ovaj zločin kao dio udruženog zločinačkog pothvata koji je presuđen u Haagu odgovarala tek nekolicina ljudi", kazao je Džaferović najavivši kako u BiH neće mirovati sve dok i posljednji počinitelj ne bude izveden pred lice pravde.

Iako je u općini Vareš danas većinsko stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, načelnikom je prije dvije godine postao Zdravko Marošević i to kao kandidat HDZ-a. On je i ranije dolazio na komemoracije u Stupni Do, a u utorak je istaknuo kako je odavanje počasti nedužnim žrtvama najmanje što svatko tko pripada ljudskom rodu može učiniti.

Pozvao je svoje sugrađane da unatoč svim ratnim stradanjima ne dopuste da oni i njihova djeca postanu zatočenici prošlosti.

Mirko Zečević Tadić, razvojačeni pripadnik HVO-a, u Stupni Do je stigao s drugim ratnim veteranima koji su tamo došli u sklopu projekta zajedničkog prisjećanja na sve nedužne žrtve ratova na području bivše Jugoslavije, a koje je na zajedničko djelovanje pozvala udruga Centar za nenasilnu akciju s uredima u Sarajevu i Beogradu.  

"Mi ratni veterani koji možemo doći upravo ovdje u Stupni Do i odati počast žrtvama šaljemo poruku mladima da bez obzira na ono što se zbivalo možemo živjeti jedni s drugima", kazao je Zečević Tadić.

Centar za nenasilnu akciju od 2008. godine organizira zajednički posjet ratnih veterana iz Hrvatske, BiH i Srbije mjestima masovnih stradanja u ratovima iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Pročitajte više