Švicarci u akciji spašavanja hrvatskog pomorca. Evo kako pirati otimaju brodove

Screenshot: YouTube

NIGERIJSKI pirati oteli su u subotu 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima i jednog hrvatskog državljanina.

Švicarska brodarska tvrtka Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta. 

"Pirati su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi", javlja AFP. Potom su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu i oteli 12 članova posade. 

Sedmero talaca su Filipinci te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost. (NMASA).

"Još uvijek se smatraju nestalima", rekao je čelnik NMASA-e Sunday Umoren. 

Iz švicarske tvrtke kažu da su obavijestili obitelji otetih. "Tvrtka surađuje s vlastima i stručnjacima kako bi osigurala brzo i sigurno oslobađanje talaca", kaže se u priopćenju. 

Sindikat pomoraca: Sve se rješava u tajnosti

Kontaktirali smo Sindikat hrvatskih pomoraca kako bismo pokušali dobiti više informacija o otmici. 

"U kontaktu smo s kolegom iz Švicarske koji vodi sindikat Nautilus. Nikakvih novih informacija u odnosu na ono što je dosad objavljeno u medijima nema. Imamo informacije koje je BBC objavio, dakle ime broda i nacionalnosti članova posade. To kompanija očito pokušava riješiti na jedan, recimo to tako, tih način. Tako se takve situacije najčešće i rješavaju", kazao je za Index glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Dodaje da se takve situacije najčešće rješavaju pregovorima s otmičarima. "Ne vjerujem da Ministarstvo vanjskih poslova zna puno više od nas, to kompanija pokušava riješiti", dodao je.

Kaže i da ne posjeduje informacije o hrvatskom pomorcu i njegovom identitetu.

"Otmice i klasično piratstvo se u zadnje vrijeme nisu često događali. Sada se to dogodilo i to je malo neobično. Bit će interesantno vidjeti zbog čega se ovo dogodilo. Brodovi budu i pod pratnjom i naoružani i zaštićeni - zašto je ovdje to ovako ispalo, ostaje za vidjeti", zaključio je Melvan.

Ministarstvo: U kontaktu smo s kompanijom

"Možemo potvrditi kako se među otetim članovima posade u nigerijskim vodama nalazi jedan hrvatski državljanin. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva RH u Bernu u stalnom kontaktu s Kriznim menadžmentom švicarskog MVP-a i brodarskom kompanijom", odgovorili su na Indexov upit iz Ministarstva.

Kako napadaju nigerijski pirati?

Bivši pirat ispričao je za Deutsche Welle kako nigerijski pirati najčešće napadaju iz financijskih razloga. "Nekada otimamo brodove kako bismo dobili otkupninu. Možemo dobiti između 555.000 dolara pa sve do 2 milijuna dolara", kazao je.

Na YouTubeu je objavljena i snimka jedne od otmica koja se dogodila 2017. godine, a prikazuje način na koji nigerijske bande upadaju na brodove i otimaju ih.

Švicarci angažirali tim profesionalaca za oslobađanje talaca

Švicarska kompanija Massoel Shipping angažirala je poseban tim kako bi osigurali oslobađanje 12 članova posade otetih s njihovog teretnog broda u Nigeriji, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova, potvrđujući kako je slovenski državljanin među zarobljenima.

"Massoel Shipping je angažirao profesionalno osposobljen tim koji je ovlašten za rješavanje tog pitanja", objavljeno je iz slovenskog ministarstva.

Pročitajte više