Trumpov kandidat za Vrhovni sud pred novom optužbom za seksualno zlostavljanje

Foto: Hina/EPA

TRUMPOV kandidat za suca Vrhovnog suda, Brett Kavanaugh, pod novim je optužbama za seksualno zlostavljanje. Ova put ga za seksualno zlostavljanje optužuje žena koja je skupa s njim išla na fakultet, sada 53-godišnja Deborah Ramirez.

>>Žena koja optužuje Trumpova kandidata za vrhovni sud spremna svjedočiti

Optužen za seksualno zlostavljanje

Podsjetimo, Brett Kavanaugh kandidat je američkog predsjednika, Donald Trumpa, za Vrhovni sud. Kavanaugh je za seksualno zlostavljanje optužen od strane kalifornijske profesorice, Christine Blasey Ford. Ford tvrdi kako je do napada došlo na srednjoškolskoj zabavi kada je ona imala 15, a on 17 godina. Ispričala je kako ju je Kavanaugh srušio i pokušao je skinuti, a on optužbe odbacuje.

Ona će u četvrtak svjedočiti pred senatskim panelom o optužbama koje je iznijela, poručili su njezini odvjetnici koji su dodali i kako senatski odbor nije želio izdati sudski poziv Marku Judgeu, koji je po njezinim tvrdnjama bio svjedok tog napada na srednjoškolskoj zabavi, kao niti druge očevice koji su se ondje nalazili.

Nove optužbe

Kako javlja The New Yorker, 53-godišnja Debora Ramirez istupila je sa svojom pričom o seksualnom zlostavljanju od strane Kavanaugha, do kojeg je došlo za vrijeme studiranja. Ispričala je kako joj je sudac Kavanaugh gurao genitalije u lice.

Ispričala je kako se sve dogodilo na zabavi s puno alkohola kada su bili na prvoj godini fakulteta, 1983. godine. Dodala je i kako se jasno sjeća kada je sudac koji je tada bio tinejdžer spustio hlače i gurao svoj penis k njenom licu.  "Smijao se. I dalje vidim njegovo lice i bokove kako se približavaju", dodala je.

Sve se odvilo tijekom igre ispijanja alkohola. Rekla je i kako joj se nakon svega Kavanaugh smijao te dodala kako bi GBI trebao istražiti slučaj.

Osim prve žene koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje, Christine Blakely Ford, pred senatskim odborom će svjedočiti i sam Ford.

Kavanaugh koji je nominiran za sudca Vrhovnog suda sada se suočava s mogućnošću da ne bude potvrđen za tu poziciju. Iako ga Trump brani i tvrdi da je Ford trebala ranije iznijeti svoje optužbe, Kavanaughove šanse sve su slabije, posebno nakon novih optužbi protiv njega. Podsjetimo, da bi Kavanaugh bio izabran za sudca Vrhovnog suda, mora biti potvrđen u Senatu u kojemu Trumpovi republikanci drže tanku većinu od 51 naprema 49 zastupnika.

Trump uz Kavanaugha

Kako javlja Guardian, Brett Kavanaugh je sudac Prizivnog suda koji je bio dijelom Busheve administracije.

Kavanaugh je u nedjelju navečer objavio priopćenje u kojemu je kategorički odbio sve optužbe od strane Ramirez.

"Ovaj navodni događaj otprije 35 godina se nije dogodio. Ljudi koji me poznaju znaju da se ovo nije dogodilo i to bi i rekli. Ovo je blaćenje, kratko i jasno. Iščekujem svjedočenje u utorak o istini u kojemu ću braniti svoje ime i reputaciju koju sam gradio čitav život, protiv ovih optužbi u zadnji čas", rekao je.

Iz Bijele kuće su poručili kako su ove optužbe dio koordinirane kampanje blaćenja Trumpovog kandidata od strane demokrata te kako je sve smišljeno kako bi se riješili dobrog čovjeka.

Nakon novih optužbi, Dianne Feinstein, najviše rangirana članica demokrata u Odboru za sudstvo, pozvala je za odgodu odluke o Kavanaughovoj nominaciji. Osim toga, pozvala je i FBI da istraži navode koje su iznijele Ford i Ramirez.

Pročitajte više