Stručnjak o pucnjavama u Zagrebu: Policija je morala preventivno djelovati

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

TRI dana nakon nove pucnjave u samom centru Zagreba još uvijek se ne zna tko je treća osoba koja je sudjelovala u okršaju. Policija za njim i dalje intenzivno traga.

Pištolj je pronađen, ali ne i treći sudionik vatrenog okršaja. Dvije pucnjave u glavnom gradu u samo deset dana otvorile su brojna pitanja o sigurnosti u Zagrebu. 

"Sklon sam vjerovati da mi nećemo neke velike pouke iz ovoga naučiti u pozitivnom smislu. Već - super je, nikome se ništa nije dogodilo, idemo dalje. Nitko za ništa ne odgovara pa i tu treba pitati - ljudi, zašto niste nešto napravili?", kaže za RTL Darijo Žepina, stručnjak za sigurnost i bivši policajac.

Žepina ističe da je prevencija ključna za sprečavanje ovakvih događaja, pogotovo u slučaju Vukomerec. Kaže kako je policija trebala djelovati preventivno upravo zbog brojnih prijava koje su stizale iz tog kvarta. No, prvi čovjek za upravljanje hitnim situacijama u Zagrebu sigurnost nikako ne dovodi u pitanje.

Kalinić: Zagreb je puno sigurniji grad nego mnogi drugi

"U odnosu na svoju poziciju na kojoj se nalazi, Zagreb je puno sigurniji grad nego mnogi drugi s kojima bismo se pokušali uspoređivati. Zagreb nije imao nikakvu pucnjavu jako dugo, praktički od kraja 90-ih. I onda je bilo jedno zatišje i sad je opet došlo do toga. Mislim, to je posao policije", kaže Pavle Kalinić iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

No, pitanje je ima li dovoljno policajaca u Zagrebu? 

"Naravno da nema. To već i ptice na granama znaju. Neki dan su izašle u medijima brojke koje su vrlo zabrinjavajuće za PU zagrebačku i PU splitsko dalmatinsku koliko policijskih službenika fali. Ali gledajte, falit će ih sve više. Imamo jednu sistemsku devastaciju sustava. Mi ćemo uskoro po nekakvim pošalicama morati uvoziti policajce", dodaje Žepina. 

Glavni ravnatelj policije tvrdi suprotno.

"Mi imamo dovoljan broj snaga. Imali smo i ova dva događaja, vidjeli ste da su odmah na terenu", rekao je Nikola Milina. 

Pročitajte više