IKEA uvodi električna vozila, novosti i u Hrvatskoj

Foto: IKEA, Space10

IKEA je objavila kako će u bliskoj budućnosti uslugu dostave bazirati na električnim vozilima i tako se približiti konačnom cilju postizanja sveukupne nulte emisije.

Prvi na redu su veliki gradovi s izgrađenom infrastrukturom poput Amsterdama, Los Angelesa i Pariza, a zatim će se električna vozila uvesti i u manje regionalne centre. Cilj švedske kompanije je da do 2025. godine u potpunosti prebace dostavnu flotu na vozila s nultom emisijom štetnih plinova.

Prevedeno to znači da će i u Hrvatskoj dostava najkasnije do tada biti isključivo putem električnih vozila. Doduše, ne uz pomoć električnih rikši kakve koristi u Indiji, već će to biti vjerojatno klasična dostavna vozila s električnim pogonom. Primjera radi, Renault-Nissan koncern upravo u toj domeni ima potpunu ponudu (Kangoo, E-NV200), a sličnim putem ide i Ford s novim dostavnim programom.

Gdje je Hrvatska?

IKEA i u Hrvatskoj radi na ekološkim mjerama, pa su tako veći dio flote već prebacili na alternativna goriva.

"U skladu sa Strategijom o održivosti "Pozitivni za ljude i planet", tvrtka IKEA postavila je cilj kako će do 2025. godine na globalnoj razini kućne dostave ostvariti električnim vozilima ili drugim vozilima s nultom stopom emisije. U Hrvatskoj smo već počeli raditi na tom cilju te, primjerice, od svibnja ove godine sve kućne dostave na području Zagreba i okolice, obavljamo vozilima na LNG ukapljeni plin, što čini oko 80% naših dostava. Sva su vozila u skladu s Euro 6 standardima, što jamči smanjivanje štetnih ispušnih plinova", obavještavaju nas iz IKEA-e.

Pritom će intenzitet ovih promjena uvelike ovisiti o sluhu državnog aparata i spremnosti da se potaknu ovakva ulaganja.

"Voljni smo ulagati u održivije načine prijevoza te zajedno s partnerima, želimo pronaći najbolje načine kako bismo doprinijeli pozitivnijem utjecaju na planet. U tome će nam dodatno pomoći i infrastrukturni pomaci, kao i drugi oblici državnih poticaja, čiji je cilj zaštita okoliša i ljudi“, stoji u priopćenju kompanije.

Space10 kreće iz Kopenhagena

A tu nije kraj jer je konačni cilj jasan, a to je uvođenje sustava autonomne vožnje. Možda sam vrhunac razvoja je Space10, a u okviru kojeg je svojevrstan projekt u kojem se autonomna vozila spajaju s pojmom životnog prostora. Sedam je različitih prijedloga, a oni pokrivaju najčešće segmente života. No, to je nešto na što ćemo se morati strpjeti još neko vrijeme.

Pročitajte više