Piše: Hina | 14.09.2018. 17:52

Lavrov: Ne priprema se nikakva velika ofenziva na Idlib

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da se ne priprema nikakva velika ofenziva na pobunjenu pokrajinu Idlib, istaknuvši ipak da Moskva želi zaštititi civile u operacijama koje se trenutačno vode.

UN i Zapad strahuju, pak, od humanitarne katastrofe dok sirijski režim već tjednima gomila vojna pojačanja uz granicu s tim posljednjim pobunjeničkim uporištem.

"Ono što nam trenutačno prikazuju kao početak ofenzive sirijskih snaga uz rusku pomoć jest zlonamjeran prikaz događaja. Sirijske snage i mi samo reagiramo na napade iz zone Idliba", rekao je na njemačko-ruskom forumu u Berlinu.

Po njegovim riječima, Rusija će učiniti sve kako bi zaštitila civile.

"Pomno ćemo proučiti ta pitanja, uspostavit ćemo humanitarne koridore i dogovoriti se o primirju na lokalnoj razini te učiniti sve da civilno stanovništvo ne trpi", dodao je ruski ministar vanjskih poslova.

Pokrajina Idlib je posljednje uporište pobunjenika koji se protive predsjedniku Bašaru al Asadu, kojeg 60 posto kontrolira džihadistička skupina Hajat Tahrir al-Čam (HTS), u čijem je sastavu bivši ogranak Al Qaide u Siriji.

Oko tri milijuna ljudi, od kojih se polovina doselila iz drugih dijelova Sirije, živi u Idlibu i susjednim pobunjeničkim džepovima, pokazuju UN-ovi podatci.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE