Doznajemo: Poništeni natječaji za ravnatelje škola zbog Zakona o braniteljima

Foto: Kristina Stedul Fabac, Damir Špehar/PIXSELL

ČETRDESETAK natječaja za ravnatelje škola poništeno je zbog Zakona o braniteljima kojeg je u Saboru progurao ministar branitelja i šatoraš Tomo Medved, a koji će hrvatske građane koštati najmanje 219 milijuna kuna.

Naime, kako doznajemo, natječaji nisu imali link koji je vodio na stranicu Ministarstva branitelja gdje je navedeno da nezaposleni branitelji i članovi njihove uže i šire obitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja.

"Natječaji su morali biti poništeni"

Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, Indexu je potvrdio ovu informaciju koja nam je stigla iz više izvora.

"Ravnatelji su tijekom ljeta kontaktirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Rečeno im je da moraju poništiti natječaje zato što isti nisu sadržavali link koji bi branitelje upoznao da imaju pravo na prednost pri zapošljavanju na mjesto ravnatelja. Poništeno je oko 40-ak natječaja. Imali smo sastanak s ministricom Divjak jer je taj Zakon o braniteljima izašao u prosincu, a nama je tumačenje zakona stiglo tek 23. svibnja.

"Tražili smo hitan sastanak"

Zbog tog tumačenja smo tražili hitan sastanak i da ministrica povuče tu uputu, a ona je odbila. Pitali smo je i zašto se Zakon o braniteljima ne odnosi na sve javne službe već samo na izbor ravnatelja u školama. MZO je ostalo dosljedno oko toga, no rekli su da će uz osnovne uvjete natječaja staviti još neke dodatne poput poznavanja rada na računalu, poznavanja stranog jezika, i to je i učinjeno, tako da će sad kod vrednovanja dokumentacije neki u startu otpasti", rekao je Mihaljević za Index.

"Neki školski odbori poništavali su natječaje"

Pitali smo Ministarstvo je li točno da su tražili poništenje natječaja za ravnatelja, što su nam potvrdili i rekli "da su natječaje za ravnatelje koji nisu bili u skladu sa Zakonom o braniteljima ili nekim drugim zakonskim propisom neki školski odbori poništavali".

Ministarstvo: Nitko nije ostvario prednost prema Zakonu o braniteljima

Do izbora novog ravnatelja školski odbori su imenovali vršitelje dužnosti ravnatelja, a prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja nema slučajeva u kojima je netko ostvario prednost pri zapošljavanju sukladno Zakonu o braniteljima.

U Ministarstvu kažu kako su izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u srpnju 2018., s obzirom na cilj konačnog uvođenja reda u proces zapošljavanja, uveli jasnu proceduru izbora i zapošljavanja ravnatelja.

Evo kako se bira ravnatelj

Izmjenama je omogućeno da se nakon utvrđivanja nužnih uvjeta, po dodatnim kriterijima provodi selekcijski postupak pri izboru, koji se između ostalog temelji i na dodatnim kompetencijama kao što su poznavanje stranog jezika, osnovne digitalne vještine i iskustvo rada na projektima.

Nakon utvrđivanja ukupnog rezultata ostvarenog na vrednovanju, školski odbor, navode, utvrđuje listu dvaju najbolje rangiranih kandidata i dostavlja je učiteljskom/nastavničkom/odgajateljskom vijeću, vijeću roditelja, radničkom vijeću/radnicima i školskom odboru.

Ako dva ili više kandidata imaju jednak broj bodova na listi, učiteljskom/nastavničkom/odgajateljskom vijeću, vijeću roditelja, radničkom vijeću/radnicima i školskom odboru dostavlja se lista u kojoj su navedeni svi kandidati koji ostvaruju jednak broj bodova. Iznimno, kada je jedan ili više kandidata koji su ostvarili jednak broj bodova osoba koja ostvaruje prednost pri zapošljavanju prema posebnom propisu, u daljnju proceduru upućuje se lista u kojoj se navode samo osoba/osobe koje ostvaruju prednost pri zapošljavanju prema posebnom propisu.

Ako su kandidati izjednačeni, prednost ima ratni veteran

"Na primjer: Ako je nakon vrednovanja najviši ostvaren rezultat 80 bodova koji su ostvarila dva kandidata od kojih jedan ostvaruje prednost pri zapošljavanju prema posebnim propisima (npr. osobe s invaliditetom ili hrvatski branitelji koji ostvaruju prednost pri zapošljavanju), u daljnji postupak upućuje se lista na kojoj je navodi samo jedan od kandidata s 80 bodova i to onaj koji ostvaruje prednost pri zapošljavanju.

Navedeno znači da jedino u slučaju da kandidat koji ostvaruje prednost pri zapošljavanju ima najveći broj bodova i izjednačen je s jednim ili više kandidata, on prema Zakonu o braniteljima ili prema drugom propisu ostvaruje prednost", kažu u MZO za Index.

Članovi uže i šire obitelji ratnih veterana imaju također prednost

Inače, prema Zakonu o braniteljima pravo prednosti pri zapošljavanju imaju ne samo nezaposleni ratni veterani, već i članovi njihove uže i šire obitelji.

Članovima obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug i djeca te izvanbračni drug koji je s hrvatskim braniteljem iz Domovinskog rata do njegove smrti, zatočenja ili nestanka živio u zajedničkom kućanstvu najmanje tri godine ili kraće ako je u izvanbračnoj zajednici rođeno zajedničko dijete (članovi uže obitelji) i roditelji (članovi šire obitelji).

Pročitajte više