ANKETA Treba li Vučiću zabraniti ulazak u Hrvatsku?

Foto: FaH/Playbuzz

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić usporedio je Hrvatsku s nacističkom Njemačkom.

Vučić je, podsjetimo, uoči obilježavanja 23. obljetnice Oluje, na skupu na kojem je Oluja nazvana "pogromom", rekao da je operacija motivirana mržnjom prema Srbima te usporedio Oluju sa zločinima nacista pod vodstvom diktatora Adolfa Hitlera.

Vučić je na tom skupu rekao da "nije nikakva slučajnost što su datumi zločina zbog različitosti zbog vjere i nacije isti jer su nacisti 4. kolovoza 1944. godine provalili u sigurno skrovište židovske djevojčice Ane Frank i odveli je u logor da umre".

"I u oba slučaja, jedina krivica i Ane Frank i Srba iz Krajine bila je ne nešto što su napravili, nego nečije uvjerenje da će bez njih neka zemlja, neki ljudi, biti ljepši i bolji. U oba slučaja traženo je i primijenjeno konačno rješenje. U oba slučaja, oni koji su drugačiji, optuženi su za samo svoje postojanje. I nije puka koincidencija to što je Hitler 1919. godine optužio Židove za to što se 'množe' i što je istu tu riječ - 'množili su se' - upotrijebio Tuđman u svom govoru u praznom Kninu, oslobođenom Srba, od vlastitih stanovnika", rekao je Vučić u obraćanju okupljenima.

Pogledajte snimku Vučićeva jučerašnjeg govora:

Kako je rekao, "Hitler je htio svijet bez Židova, a Hrvatska i njena politika je htjela Hrvatsku bez Srba jer su, kako je rečeno, 'razarali hrvatsko nacionalno biće'. Kako, nije objašnjeno, niti je to bilo potrebno. Odvratna emocija, koja pokreće pogrom, istrebljenje, ne traži pojašnjenje. Dovoljno joj je nečije ime i prezime da učini sve ono što je učinila u ime svog imena", rekao je Vučić. 

Golemo Vučićevo licemjerje

Radi se o dosad najtežim riječima koje je Vučić upotrijebio za opis akcije kojom je od srpske okupacije oslobođen značajan dio hrvatskog teritorija.

Vučićevo licemjerje još više dolazi do izražaja ako uzmemo u obzir da je isti taj Vučić godinama bio potrčko četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju, ali i činjenicu da je 1995. u Glini javno zagovarao velikosrpske teze.

"Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti hrvatska! Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Nitko više ne zna ni u ovoj sali za kakvu se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li mu to biti beogradski pašaluk ili nekakva avnojska Jugoslavija, kakva će to država biti? Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, i tu odstupanja biti neće", govorio je Vučić 1995. u Glini.

Treba li mu zabraniti ulazak u Hrvatsku?

Nakon što je Vučić jučer usporedio Hrvatsku, članicu Europske unije i NATO saveza, s Hitlerovom Njemačkom, nameće se pitanje treba li srpskog predsjednika, koji je za vrijeme rata otvoreno širio velikosrpske ideje, proglasiti nepoželjnom osobom u Hrvatskoj? Što vi mislite? Treba li Vučiću zabraniti ulazak u Hrvatsku?

Pročitajte više