FOTO Kad vidite tko bere travu u Albaniji, poželjet ćete im priskočiti u pomoć

Foto: Facebook

PUŠENJE marihuane već je duže vrijeme omiljena razbibriga ljudi diljem svijeta. U većini zemalja ova je droga ilegalna, ali to slabo utječe na njenu popularnost.

Poznato je da se većina europske marihuane proizvede u Albaniji, gdje je također ilegalna, ali budući da je mještani opisuju kao "zeleno zlato", jasno je koliko doprinosi njihovoj ekonomiji.

Procjenjuje se da je godišnji prihod od uzgoja trave u Albaniji oko pet milijardi eura, što je čak pola albanskog BDP-a.

U Albaniji se za kilogram marihuane dobije između 100 i 200 eura, dok se u Italiji ta cijena diže do čak 1500 eura, piše BBC.

Albansko tržište nije veliko, pa se većina proizvedene trave izvozi u Crnu Goru, Grčku ili Italiju.

Mnogi su farmeri itekako svjesni da je njihov posao ilegalan, ali brane se nezaposlenošću i teškim siromaštvom.

"Što god drugo zasadimo, od toga nema zarade. Policiji moraš platiti dvadeset posto, a tko to ne čini ide u zatvor", ispričao je jedan od njih za BBC.

Albansko selo Lazaret je sve do velike policijske akcije 2014. godine bilo poznato kao prijestolnica marihuane. Akcija je trajala puna tri dana, a mještani su se tad oružjem suprotstavili policiji. Tom je prilikom uništeno čak 43 tone marihuane, a tadašnji gradonačelnik Tirane, sadašnji albanski premijer Edi Rama, najavio je rat narkomafiji.

Ipak, da uzgoj marihuane u toj zemlji još uvijek cvjeta, dokazuje i Facebook stranica "Albanian Weed" na kojoj se posve otvoreno objavljuju slike s albanskih plantaža.  

Pročitajte više