VIDEO Bili smo u digitalnoj učionici u Tučepima: Učenici oduševljeni, a rezultati su fantastični

Foto i video: Dragan Miljuš/Index

KAKO izgleda jedan školski sat u digitalnoj učionici u kojoj svaki učenik ispred sebe nema knjige nego tablet? Veselo i zabavno, uvjerili smo se na satu četvrtog razreda OŠ Tučepi. Njihova učiteljica Marlena Bogdanović odlučila je prije tri godine napraviti radikalan iskorak za hrvatsko školstvo te je u dogovoru s roditeljima digitalizirala učionicu za 20-ak tisuća kuna.

Proveli smo jedan školski sat u njihovoj učionici i vidjeli kako takva nastava izgleda. Učenici su provjeravali znanje iz hrvatskog jezika i matematike, crtali, a bilo je vremena i za jedan razredni "selfie" sa učiteljicom koja je na taj način upoznala đake s micro:bit računalom i programiranjem.

"Nastava, koju održavam već četvrtu godinu, nije uobičajena u hrvatskim školama, ali ja sam sigurna da će se ta situacija brzo promijeniti. Iz osobnog iskustva mogu posvjedočiti da su učenici puno zainteresiraniji za rad nego prethodne generacije, a ovo mi je šesta generacija. Učenike je puno lakše motivirati za rad", kaže Bogdanović. 

Učenici rođeni s tehnologijom 

Drži da bi se ovakva nastava s edukacijom o sigurnom i odgovornom korištenju tehnologije morala što prije uvesti u hrvatske škole.

"To su učenici koji su se rodili s tehnologijom. Za vrijeme bez tehnologije oni ni ne znaju. One stvari koje smo mi kao djeca naučili pročitati na papiru ili potražili u papirnatoj enciklopediji, njima je puno prirodnije i lakše takvu istu stvar pronaći u digitalnom obliku. Zaista se trudimo koristiti provjerene izvore informacija, provjerene aplikacije, stalno učimo o sigurnosti na internetu, što se ne bi smjelo raditi. Učenici od malena koriste tehnologiju, a zapravo ih nitko nije uputio kako je koristiti na siguran i odgovoran način."

"Mi mislimo da se igramo dok nas provjeravate"

"Tablete i micro:bitove donirao nam je Nenad Bakić i njegov IRIM, jako su nam pomogli da sve ideje i ostvarimo u praksi. Upravo traje podjela mikroračunala svim šestim razredima. Svi učenici će ih dobiti i moći će dobiti osnove programiranja i računalnog razmišljanja. Tako da naši učenici ne budu samo korisnici tehnologije, nego stvaratelji", kaže Bogdanović.

U učionici s tabletima je dosta živo. Učenici se natječu tko će postići bolji rezultat na provjerama znanja. Svi djeluju vrlo zainteresirano. U 45 minuta nismo primijetili da itko zabušava, makar da mu je pogled odlutao kroz prozor. Tableti su vjerojatno tek dio priče, nešto ima sigurno i u učiteljici koja je sposobna zaokupiti pažnju svojih učenika.

"Učenici kažu: "Vi nas, učiteljice, provjeravate i ocjenjujete, a mi mislimo da se igramo." Nisu ni svjesni da smo kroz igru ponovili veliku količinu gradiva i da na osnovu tih rezultata točno mogu vidjeti koji im dio gradiva bolje ide, a koji teže, i po tome prilagođavam svoj daljnji rad i dijelim ocjene. Učenici su zainteresirani, to im koristi, prihvatljivo im je. Sigurna sam da ne postoji učenik u Hrvatskoj koji bi rekao da mu ovakav način rada ne bi odgovarao", kaže Bogdanović. 

"Udžbenike ne moramo nositi, lakša nam je torba"

Evo što kažu učenici razreda s tabletima. 

"Jako nam se sviđa. Ne moramo nositi udžbenike u školu. Bude nam puno lakša torba. Možemo se zabavljati na kvizu, odgovarati na pitanja", kaže Antea.

"Ovaj način nastave je jako dobar jer se naše znanje o tehnologiji povećava i ne moramo nositi udžbenike. Volimo svi kada imamo kviz iz znanja. Puno smo naučili o tabletima i tehnologiji", drži Matea.

Sari se sviđaju kvizovi i digitalni udžbenici, a otkrila nam je i što je naučila u školi: "Kvizovima i digitalnim udžbenicima možemo povećati naše znanje, a preko interneta ne smijemo stavljati svoje pravo ime i svoju pravu sliku tako da nam ne bi netko došao u kuću i ukrao stvari."

"Ovako možemo saznati puno više nego što piše u udžbeniku. Možemo crtati i slati učiteljici radove", sviđa se Petri.

 

 

Pročitajte više