Omiljeno piće povećava rizik raka usne šupljine, grla i jednjaka te dojke u žena

Screenshot: YouTube

ČAK I malena čaša vina na dan može povećati rizik raka usne šupljine i grla, jednjaka i dojke u žena, upozorava odbor britanske vlade oslanjajući se na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije te istraživanja, piše britanski list Guardian.

U članku što ga je prošli tjedan objavio Drug and Alcohol Review autori navode da proizvođači alkohola istraživanjima koja sami financiraju nastoje poručiti da je jedino konzumiranje alkohola u velikim količinama odgovorno za oboljenje od nekog oblika raka.

Međutim, opasnost da se oboli od nekog oblika karcinoma povezana je čak i s malenim količinama alkohola, navodi se u članku koji sugerira da bi preporučen broj od 14 jedinica pića na tjedan mogao biti previsok.

Čak i manje od 1,5 jedinica pića na dan, a to znači malena čaša vina, može povećati opasnost od razvoja raka usne šupljine, grla, jednjaka i raka u žena, ocjenjuje odbor britanske vlade.

Dobro su poznati učinci uživanja velikih količina alkohola na jetru i gušteraču, ali su manje proučeni učinci na rak dojke i debelog crijeva.

Više od 100 epidemioloških studija pokazalo je povezanost između raka dojke i alkohola, a opasnost se povećava i s manje od jedne čaše vina na dan.

Znanstvenici s Harvarda nisu utvrdili da blago uživanje alkohola znatnije utječe na razvoj raka u muškaraca (osim ako oni ne puše), ali jesu za rak dojke u žena.

Edward L. Giovannucci, profesor nutricionizma i epidemiologije na Školi za javno zdravlje na Harvardu, vodeći autor izvješća, ocjenjuje da je opasnost od razvoja raka skromna.

Poznati su i neki pozitivni učinci povremenog uživanja alkohola, što otežava utvrđivanje stvarne opasnosti po zdravlje. Tako jedno piće na dan smanjuje opasnost od dijabetesa u žena, kaže Giovannucci.

"Prema tome bi ukupan učinak po zdravlje žena mogao biti pozitivan", ocjenjuje on.

"Kad je riječ o raku debelog crijeva, rizik za muškarce i žene nizak je sve dok ne piju više od dva pića na dan", dodaje.

Znanstvenici kažu da valja uzeti u obzir i genske razlike u metaboliziranju alkohola jer one mogu povećati rizik od raka.

Etanol u alkoholnim pićima razlaže se u acetaldehid, koji je otrovan za stanice i oštećuje DNA i proteine. Neki ljudi imaju genske varijacije koje se manje uspješno rješavaju acetladehida i zato bi u njih rizik od raka jednjaka mogao biti veći.

Giovannucci zaključuje da on ne bi preporučio pijenje alkohola za poboljšanje zdravlja.

"Ali ako pijete čašu ili dvije na dan u sklopu vaše zdrave prehrane, a usto ne pušite, vjerujem da je opasnost od raka malena",

"Osobama koje su u obitelji imale slučajeve raka dojke i debelog crijeva, preporučio bih da ne piju uopće ili da ne piju više od jedne čaše na dan".  

Pročitajte više