Hrvatima smeta kad se Nigerijac šali sa Splitom, ali afričke zemlje su već sad bogatije od nas

Foto: Wikipedia/Twitter/Facebook

NIGERIJSKI poduzetnik Sim Shagaya koji se nalazi na Forbesovoj listi 10 najmoćnijih ljudi u Africi, razljutio je mnoge svojoj objavom na Twitteru u kojoj je Split usporedio s Afrikom.

"Danas sam u Splitu, u Hrvatskoj. Ukratko, Afrika sa strujom", napisao je uz fotografiju jedne ulice u Splitu.

>> Nigerijac o Splitu: "Ovo je Afrika, samo ima struju"

Uslijedila je lavina negativnih komentara, krenuo je niz rasprava na društvenim mrežama, no iako je neke ova objava duboko pogodila, činjenica je da su se neki dijelovi Afrike uspjeli ekonomski razviti i da će se, kako stvari stoje, taj trend nastaviti i u budućnosti, dok Hrvatska stoji na mjestu.

Dovoljno se sjetiti kako smo nekad gledali na zemlje istočne Europe - Rumunjsku i Bugarsku koje nas sada prestižu u životnom standardu, ili Češku i Slovačku koje su već godinama ispred nas i približavaju se najrazvijenijim zemljama.

Kako se danas "čudimo" Češkoj i Slovačkoj, možda ćemo se za 10, 20 ili 30 godina čuditi da je pola Afrike bogatije od Hrvatske.

Neke afričke zemlje već su ispred nas

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, BDP po stanovniku, prema paritetu kupovne moći u Hrvatskoj prošle godine iznosio je 24.053 američka dolara.


Sejšeli, mala afrička zemlja koja ima manje od 100 tisuća stanovnika i slično kao i Hrvatska, živi od "sunca i mora" imala je prošle godine BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći 29.155 dolara. Znači, oni su nas već prestigli.

Mauricijus, otočna zemlja s 1,2 milijuna stanovnika koju uglavnom poznajemo kao turističku destinaciju, iako se bave i poljoprivredom - šećerna trska čini 25 posto izvoza - ima BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći 21.608 dolara.

Nije daleko ni Gabon, država u središnjoj Africi, s oko 1,6 milijuna stanovnika. Oni su prošle godine imali BDP po stanovniku 19.396 dolara.

Bocvana koja zahvaljujući nalazištima dijamanata spada među razvijenije afričke zemlje i ima također oko 1,6 milijuna stanovnika, ima BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći 17.919 dolara. Za usporedbu, odmah ispod njih nalazi se Crna Gora sa 17.554 dolara.

Pročitajte više