NOVI OBITELJSKI ZAKON Niste obitelj ako nemate djecu, a niste obitelj ni ako vam je dijete umrlo

Foto: Index, 123rf, Hina

AKO žena i muž nemaju djecu, oni nisu obitelj. Upravo ovo proizlazi iz novog Obiteljskog zakona koji je u srijedu pušten u javnu raspravu.


"U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive", navodi se već u prvom članku ovog zakona koji je šokirao stručnjake s područja obiteljskog prava, kao i one koji se bave pitanjima djece i obitelji.

Isto tako, u novi se zakon vraća medijacija prije razvoda što vrijedi i u slučajevima dokazanog obiteljskog nasilja te se uvodi dokazivanje očinstva fetusu.

Novi Zakon tako kaže da se u "vezi s razvodom braka predviđa postupak posredovanja koji je u odnosu na uređenje iz prijašnjih obiteljskopravnih propisa dodatno razrađen. Osnovni je smisao postupka posredovanja pružanje stručne pomoći bračnim drugovima koji imaju zajedničku maloljetnu djecu u prevladavanju krize i preoblikovanju njihova odnosa. Novim se uređenjem štiti institucija braka, te dodatno konkretizira ustavna obveza države da štiti obitelj".



Neva Tolle, voditeljica Autonomne ženske kuće koja brine o zlostavljanim ženama, za Index je rekla kako još uvijek nije stigla pročitati zakon, no da je njihova odvjetnica već krenula s iščitavanjem te će se skupa očitovati. 

"Obitelj koja je izgubila dijete može stati na cestu i samo se derati"

Za komentar na prijedlog novog Obiteljskog zakona zamolili smo Gordanu Buljan Flander, ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece i mladih.


"Nisam vidjela prijedlog jer ni na koji način nisam bila uključena u izradu ni ovog ni prošlog zakona, ali prema ovoj definiciji obitelji ne razumijem jesu li onda obitelj majka i otac koji su izgubili dijete, jesu li muž i žena bez djece obitelj, je li baka koja živi u Splitu obitelj djetetu koja u Zagrebu?", rekla je Buljan Flander u razgovoru za Index. 

Razgovarali smo i s odvjetnicom Natašom Pečarević, stručnjakinjom za obiteljsko pravo koja je definiciju obitelji nazvala skandaloznom.

"Taj početak je skandalozan. Brine me to jer je definicija obitelji u zakonu suprotna biološkim i normalnim pravilim. Recimo ako baka i dijete po ovom zakonu ne žive zajedno, nisu ni u istom gradu, zar oni nisu obitelj. Dok međunarodne konvencije proširuju pojam obitelji, naš novi zakon koji bi trebao biti u skladu s konvencijama ih sužava. To je potpuno pogrešno. Stari je zakon mijenjan baš iz razloga jer je bio nedorečen i nečitljiv, stvari trebaju biti konkretne, jasne i lako čitljive", zaključila je Pečarević u razgovoru za Index.

Eleonora Katić, odvjetnica koja se također bavi obiteljskim pravom, šokirana je novim zakonom.


"Bračni par bez djece nije obitelj, a što ako su imali dijete pa im je umrlo? To je nakaradno. Jedina svrha obitelji ne bi smjela biti prokreacija, koliko god mi pričali o demografiji. Što je s obitelji kojoj je umrlo dijete, pitam se. Oni jedino mogu stati na sred ceste i urlati, zar oni prestaju biti obitelj?

Ova definicija obitelji je stvarno isključiva i nakaradna, da uopće ne idem dalje, recimo u istospolne zajednice koje nemaju djecu. Da li su oni obitelj? Jesu, iako ne uključuju brak, i po definiciji bi trebali biti obitelj. Sad se isto tako postavlja pitanje što je s obiteljima koje su posvojile dijete? Pa što ako su u obitelji majka s djetetom i očuh? Ma, ovo je jako loša definicija obitelji", rekla nam je odvjetnica Katić za Index. 

"Nazadno gledanje na obitelj"

Razgovarali smo i s Ivanom Milas Klarić, pravobraniteljicom za djecu koja je za Index rekla da je ovo nazadno gledanje na obitelj.

"Iz ove definicije proizlazi da oni ne predviđaju da izvanbračni partneri čine obitelj, zatim isključuju istospolne partnere, kao i bračne partnere bez djece. Ovo je manjkava definicija obitelji, nedostaje puno toga u njoj", zaključila je Milas Klarić.

Razgovarali smo i s Danijelom Drandić iz udruge Roditelji u akciji (RODA) koja je za Index rekla da zakoni ne smiju diskriminirati nijedan oblik obitelji.

"Različite obitelji treba uvažavati, ova jako uska definicija nikome ne ide u prilog. Toliko su različite obitelji danas u Hrvatskoj i zakon treba biti u skladu s tim. Idemo sad u detaljan pregled zakona i opsežno ćemo ga komentirati", rekla je za Index Drandić.

Svi s kojima smo razgovarali rekli su kako još nisu stigli iščitati cijeli zakon budući da je tek jučer pušten u javnu raspravu i sastoji se od 235 stranica teksta... 

Pročitajte više