Djeca iz Portugala će tužiti 47 europskih država zbog najvećih požara u povijesti

Foto: Hina
 
SKUPINA djece iz Portugala pogođena najvećim požarima u povijesti države skuplja novac za podizanje tužbe protiv 47 europskih država, javljaju svjetski mediji.
 
Najgori šumski požari u povijesti Portugala odnijeli su tijekom srpnja i kolovoza više od 60 života, a na stotine ljudi je ozlijeđeno. Katastrofa je izravno utjecala na skupinu od šestero djece dobi između 5 i 14 godina, koja su optužila europske države da su ugrozile njihove živote jer nisu učinile dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena.
 
"Dobra vijest je da možemo izbjeći katastrofu"
 
Djecu zastupaju britanski odvjetnici za okoliš, a podupire ih organizacija Global Legal Action Network. Cilj im je skupiti 20 000 funti potrebnih za prikupljanje dokaza, odnosno ukupno 350 000 funti za dovođenje slučaja na Europski sud za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu.
 
Na web stranici za prikupljanje donacija stoji: "Dobra vijest je da još uvijek možemo izbjeći katastrofu. Zalažemo se za ovaj slučaj kako bismo osigurali da države prijavljene ECHR-u znatno smanje emisiju štetnih plinova - i da to učine na vrijeme". Jučer je objavljeno da su do sada skupili 6000 funti.
 
Povijesna tužba
 
Glavni odvjetnik skupine Marc Willers izjavio je za Guardian da bi najavljena tužba bila prva u povijesti koja bi zbog klimatskih promjena izvela na sud nekoliko vlada u isto vrijeme. Jedno dijete iz skupine je izjavilo:
 
"Klimatske promjene uzrokuju mnoge probleme, ali ako moram navesti one koji me najviše brinu, to je povišena razina mora koja vodi uništenju obala, brana, cesta i kuća. To je i povećan broj šumskih požara u posljednje vrijeme, osobito ovog ljeta, kada su požari odnijeli mnoge živote i ostavili našu državu u žalosti". 

Pročitajte više