Oprostio se otac košarke i srpskog sporta: Rađa, Šarić i Čutura na oproštaju

Foto: Getty Images / Guliver image 

LEGENDARNI srpski trener Dušan Ivković (73) oprostio se u srijedu u Pireju od košarke u društvu velikana europske košarke  zvijezda koje je stvorio. Među njim su bili i hrvatski košarkaši Dario Šarić, Dino Rađa i Zoran Čutura.

Ivković se oprostio revijalnom utakmicom između Olympiakosa i momčadi "Dudinih zvijezda" koja je odigrana u dvorani "Mira i prijateljstva" u Pireju. U susretu u kojem rezultat nije bio važan, pobijedile su 'zvijezde' 113-103, a utakmica je prekinuta 28 sekundi prije kraja jer je Ivković tijekom karijere osvojio čak 28 trofeja.

Za momčad koju je Ivković vodio igrali su Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Dario Šarić, Viktor Hrajapa, Kostas Sloukas, Cedi Osman, Nikos Zizis, Thomas Heurtel...

Utakmici su prisustvovale i legende europske košarke Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Teodoros Papaloukas, Juri Zdovc, Dražen Dalipagić, Zoran Čutura, Dino Rađa... Uz teren su bili i Željko Obradović, te Novak Đoković.

Ivković je Rađu trenirao u reprezentaciji Jugoslavije. 1988. kao član reprezentacije SFR Jugoslavije, na čelu sa Ivkovićem, Rađa je oosvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu.

"Ja sam u to doba bio mlad momak, u naletu. Godinu dana ranije kod Kreše Ćosića sam igrao nebitne utakmice, da bih 1988. sa Dudom eksplodirao. Sa reprezentacijom sam dobio priliku, odigrao sam veoma dobro i bio sam sve bolji i bolji. Mnogo sam naučio od Dude i zahvalan sam mu na tome, postao sam igrač strašne petorke. Duda je zaslužio tako veličanstveni oproštaj", rekao je Rađa. 

"Duda Ivković je profesor i otac svima nama u srpskom sportu. Nikad nisam igrao košarku, ali sam veliki košarkaški navijač i veliki navijač Ivkovića i svega što je učinio za našu košarku i svjetski sport", rekao je ns Dudinom oproštaju Novak Đoković.

Publika u dvorani je velikim pljeskom pozdravila Ivkovića kada je izašao na teren. Stao je na centar, a ubrzo su mu se pridružili i Panagiotis Fasoulas i Vassilis Spanoulis koji su na teren iznijeli dva najveća trofeja koja je Ivković osvojio - pehare Eurolige iz 1997. i 2012. Nakon toga mu je predsjednik Eurolige Jordi Bertomeu predao priznanje "Legenda Eurolige" što do sada nije dobio niti jedan trener.

Ivković je tijekom bogate karijere vodio brojne klubove, među kojima su Partizan, Aris, Radnički, Vojvodina, PAOK, Olympiakos, CSKA Moskva, Dinamo Moskva, Efes.

Dva puta je osvojio Euroligu (1997, 2012), jednom Eurokup (2006), europski Kup Radivoja Koraća (1976) i Kup Saporta (2000). Osvojio je i 15 titula prvaka i kupova država u kojima je radio.

Od 1987. do 1005. je bio izbornik Jugoslavije, a na klupi Srbije sjedio je od 2008. do 2013. godine. Osvojio je zlato na svjetskom prvenstvu (1990), tri zlata na prvenstvu Europe (1989, 1991, 1995), uz jedno kontinentalno (2009) i olimpijsko (1988) srebro.

 

Pročitajte više