Tužba protiv vlasti u Njemačkoj: Ubijen zaštićeni bizon uočen prvi put nakon 250 godina

Foto: Wikipedia/Hakan Eriksson
 
SVJETSKI fond za prirodu (WWF) priprema tužbu protiv vlasti u Njemačkoj koje su naredile lovcima da ubiju zaštićenog divljeg bizona izmurlog u divljini, prvog svoje vrste viđenog u državi u posljednjih 250 godina.
 
Policija je izjavila da je muškarac opazio ugroženog Europskog bizona pokraj rijeke Odre u Lebusu, oko 88 kilometara istočno od Berlina. Njemački WWF je izjavio da su lokalne vlasti odlučile da životinja predstavlja "prijetnju sigurnosti zajednice" te naredile njeno ubojstvo.
 
"Ubojstvo je dokaz da vlasti nemaju profesionalne i sposobne ljude"
 
"Ubijanje zaštićene životinje bez ikakvog razloga je kriminalno djelo", izjavio je Christoph Heinrich iz WWF-a te dodao: "Nakon više od 250 godina divlji bizon je ponovo uočen u Njemačkoj, a jedino što vlastima padne na pamet je ubiti ga".
 
WWF je izjavio da ponašanje bizona ne predstavlja prijetnju ljudima i da je ovo ubojstvo dokaz da lokalne vlasti nemaju profesionalne i sposobne ljude.
 
Vjeruje se da je nesretni bizon došao u Njemačku iz nacionalnog parka na granici s Poljskom. Europski bizon je najveći biljojed na kontinentu, a 1927. godine proglašen je izumrlim u divljini. Danas se na svijetu nalazi samo oko 1000 pripadnika ove vrste, koja se pokušava održati u zatočeništvu. 

Pročitajte više