Poglavar islamske zajednice u BiH upozorio kardinala Bozanića: "Pogoršavaju se odnosi zbog Kolinde"

Foto: Hina, FAH

POGLAVAR Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović sastao se s izaslanstvom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj predvođenim muftijom Azizom Hasanovićem kako bi razgovarali o istupima hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te o "kampanji koja se vodi u dijelu hrvatske političke i akademske javnosti te medija s ciljem predstavljanja BiH i Bošnjaka kao terorističke prijetnje okruženju i Europi", objavila je informativna agencija IZ u BiH MINA.

Kako je navedeno, reis Kavazović je izaslanstvo predvođeno muftijom Hasanovićem "pozvao na konzultacije" i pri tom mu predao pismo naslovljeno na zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Pogoršanje odnosa

Reis Kavazović je kardinalu Bozaniću prenio osobnu i zabrinutost pripadnika Islamske zajednice u BiH zbog "pogoršanja odnosa između BiH i Hrvatske" uz ocjenu kako taj trend prati negativno karakteriziranje vjere i vjerske pripadnosti što šteti i odnosima među pripadnicima islamske i katoličke religije u dvije države.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana je kardinalu Bozaniću u pismu prenio uvjerenje kako je u zajedničkom interesu  očuvati dobre odnose i spriječiti njihovo ozbiljnije i trajno narušavanje.

"Znam da mi kao ljudi vjere ne možemo izravno utjecati na politike koje vode dužnosnici no znam također da politički dužnosnici često namjerno ili nenamjerno zanemaruju to što njihovi istupi mogu imati negativne posljedice izvan područja njihova dnevnopolitički određenog djelovanja, pa tako i na međuvjerske odnose koji su dublji i trajniji od stranačkih političkih odnosa", stoji u Kavazovićevom pismu kardinalu Bozaniću.

Pročitajte više