FOTO Putnik uočio oštećenje u kabini, iz Croatia Airlinesa kažu da su svi avioni potpuno ispravni

Foto: Čitatelj Indexa, Hina

PUTNIK na jučerašnjem letu OU 655 iz Splita za Zagreb snimio je oštećenje u putničkoj kabini zrakoplova Croatia Airlinesa.

Iako nije smatrao da je riječ o oštećenju koje bi moglo utjecati na sigurnost leta, nije mu bilo svejedno vidjeti ga.

Dekorativni element

U stanju zrakoplova i sigurnosti leta njihovom flotu, raspitali smo se u Croatia Airlinesu.



"Jučer je u poslijepodnevnim satima u zrakoplovu Dash 8-Q400 uočen savinuti dekorativni panel u putničkoj kabini. S obzirom da je svaki zrakoplov planiran za više dnevnih letova te zbog činjenice da navedeni panel ničime nije utjecao na sigurnost letenja, odlučeno je da se panel popravi nakon jučerašnjeg zadnjeg leta zrakoplova Dash 8-Q400. Takva je odluka donesena i zbog toga da bi se preostali jučerašnji letovi tim zrakoplovom obavili prema planiranom redu letenja, odnosno da svi putnici, a osobito oni transferni, bez kašnjenja stignu do svojih odredišta", stoji u odgovoru koji su nam poslali.  
 
"Riječ je o izdvojenom slučaju koji, još jednom naglašavamo, osim što je narušio estetski izgled putničke kabine zrakoplova, nije imao nikakav utjecaj na sigurnost letenja. U međuvremenu je panel vraćen u prvobitno stanje i zrakoplov je danas ponovno uključen u redoviti promet", objašnjavaju u Croatia Airlinesu.

Sigurnost letenja

"U Croatia Airlinesu sigurnost letenja je prioritet i kompanija je u svjetskim razmjerima prepoznata kao sigurni avioprijevoznik. Svi zrakoplovi u floti kompanije (Airbus 319/320 i Dash 8-Q400) redovito se održavaju i to u skladu s najvišim međunarodnim zrakoplovnim standardima i certificiranim planom održavanja za svaki tip zrakoplova. Program održavanja zrakoplova u Croatia Airlinesu restriktivniji je u odnosu na preporuke proizvođača, odnosno postavljeni su još stroži kriteriji održavanja kako bi se osigurala najviša razina sigurnosti letenja. Osim toga, stručnjaci tehničkih sektora Croatia Airlinesa su certificirano osoblje, što znači da (osim potrebne stručne spreme) tijekom rada u kompaniji prolaze mnoga stručna školovanja i stječu specifična znanja", kažu u Croatia Airlinesu.
 
"Od 2001. godine Croatia Airlines ovlašten je za linijsko i bazno održavanje svojih i inozemnih zrakoplova u tehničkom središtu u Zagrebu. Ti poslovi obavljaju se na temelju certifikata EASA Part 145, što je zapravo je potvrda kako se u Croatia Airlinesu primjenjuju standardi Europske unije, jer primljeno je od EASA-e (European Aviation Safety Agency), tijela koje predstavlja zakonodavnu i izvršnu zrakoplovnu vlast Europske unije oko uspostavljanja visokoga zajedničkog standarda sigurnosti u zračnom prometu i zaštiti okoliša. Napominjemo kako je djelatnost tehničkog održavanja zrakoplova i pod konstantnim nadzorom hrvatske Agencije za civilno zrakoplovstvo, a Croatia Airlines ima i tzv. IOSA certifikat, koji podrazumijeva redovite i temeljite međunarodne nezavisne provjere (audite) svih operativnih dijelova kompanije", zaključili su u Croatia Airlinesu.
 

Pročitajte više