VIDEO Uragan Maria razorio Portoriko, cijela zemlja bez struje, raste broj mrtvih: "Ovo je oluja stoljeća"

Screenshot: YouTube
 
URAGAN Maria stigao je u srijedu do Portorika, nakon što je u otočnoj državi Dominika odnio najmanje sedam života, piše CNN. Ranije su u francuskim Antilima poginule najmanje dvije osobe. Prekinuo je dovod električne energije u cijelom Portoriku, gdje živi 3 i pol milijuna ljudi.
 
Čelnik Agencije za upravljanje u hitnim situacijama Abner Gomez izjavio je da je uragan "uništio sve što mu se našlo na putu" i pozvao stanovnike da ostanu u svojim domovima.
 
"Život kakav smo poznavali promijenio se"
 
Gradonačelnica glavnog grada San Juana Carmen Yulin Cruz izjavila je da je uništenje "gotovo potpuno": "Život kakav smo poznavali promijenio se". Guverner Portorika Ricardo Rossello je rekao: "Ovo je najstrašnija oluja stoljeća ili čak moderne povijesti".
 
Iznimno opasni uragan, koji oscilira između 4. i 5. (maksimalne) kategorije, pogodio je Portoriko, 35 kilometara južno od glavnog grada, priopćio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC), a kasnije donio ogromne poplave i u San Juan.
 
 
Uragan u Portoriku čupa drveće, kida i nosi sve pred sobom. Glasnogovornik guvernera Carlos Mercader izjavio je: "Ovo je potpuno uništenje. Portoriko više neće biti isti... Ovo je događaj povijesnih proporcija." Oluja je bila toliko snažna da je pokvarila radare Nacionalne meteorološke službe na otoku.
 
Tisuće stanovnika Portorika pobjegle su u skloništa. Guverner Ricardo Rosello je na Twitteru objavio da se skriva ukupno "10 059 izbjeglica i 189 ljubimaca".
 
Meteorolog Derek Van Dam izjavio je da bi ovo mogla biti najgora oluja koja je ikada pogodila Portoriko: "Najgore tek dolazi."
 
Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije - nakon Harveyja, Irme i Josea.

Svi ti podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovici.


Pročitajte više