EU želi nadzirati financijsko tržište u Londonu i nakon Brexita

Foto: 123rf

EUROPSKA unija objavila je prijedloge propisa koji bi joj osigurali nove opsežne ovlasti nad inozemnim financijskim kompanijama u Europi nakon Brexita, uključujući i strogi nadzor nad pojedinim njihovim aktivnostima u Londonu.

Nacrt propisa predstavio je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis a ciljaju na strože financijske propise u EU i bolju koordinaciju regulative zemalja EU na području bankarstva i trgovine.

"U kontekstu Brexita morali smo.... spriječiti natjecanje među supervizorima oko toga tko će ponuditi bolje uvjete kako bi privukao poslove iz Londona", kazao je Dombrovskis na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Bilateralni sporazumi

Prijedlog predviđa stroži nadzor inozemnih financijskih tvrtki koje u EU posluju na osnovi načela ekvivalentnosti. Odgovarajući režim čine posebni bilateralni sporazumi koje već koriste kompanije s Wall Streeta te iz Japana i Kine, obvezujući se na poštivanje europskih propisa u zamjenu za pristup jedinstvenom europskom tržištu.

Iako pregovori o Brexitu još nisu završeni, upućeni očekuju da će nakon istupanja iz članstva u ožujku 2019. godine Britanija i London kao financijski centar u Europi uglavnom poslovati na osnovi tog režima.

"Želimo stvoriti uvjete za lakše prekogranično poslovanje kompanija koje će supervizori efikasnije nadzirati a ulijevat će više povjerenja potrošačima", tumači potpredsjednik EK.


Prijedlog otklanja bojazni da će financijske kompanije nakon Brexita iskoristiti fragmentirane propise u EU i preseliti u zemlje s blažom regulativom.

Financiranje ESMA-e

Novi propisi nadopunjuju raniji prijedlog Bruxellesa da se Londonu nakon Brexita uskrati pravo da bude sjedište klirinških kuća za eurske transakcije.

Prema novom bi planu opsežne nove ovlasti za nadzor financijskih usluga u sklopu režima ekvivalentnosti dobila Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA), uključujući i mogućnost terenskih provjera poštivanja propisa.

Njezin rad financirao bi se iz naknada financijskih kompanija.

Plan moraju odobriti zemlje EU i Europski parlament, što bi moglo potrajati više mjeseci.

Pročitajte više