Karamarkov i Klemmov prijatelj, najbogatiji hrvatski policajac, vraćen u šefovsku fotelju

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj/Kristina Štedul Fabac

MUP je danas objavio imena novoizabranih načelnika policijskih uprava, čime su i službeno okončana medijska nagađanja na temu kadroviranja novog ministra Davora Božinovića.

>> Luksuzna vila kod Omiša završila u vlasništvu policijskog šefa - debelo ispod cijene


Uglavnom, kako javljaju iz MUP-a, Policijskom upravom osječko-baranjskom ubuduće će rukovoditi Ladislav Bece, Policijskom upravom vukovarsko-srijemskom Fabijan Kapular, virovitičko-podravskom Siniša Knežević, dok će brodsko-posavsku preuzeti Antun Valić. U varaždinsku PU ide Predrag Benčić, međimursku preuzima Ivan Sokač, a krapinsko-zagorsku Darko Car. Najjužnijom Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom rukovodit će Ivan Pavličević, u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj ostaje Ivica Kostanić, dok susjednu zadarsku policiju preuzima Anton Dražina. Susjedi će biti i Tomislav Dizdar koji preuzima primorsko-goransku te Alen Klabot u istarskoj PU, dok će karlovačkom policijom rukovoditi Josip Ćelić. Načelnikom Policijske uprave ličko-senjske imenovan je Josip Biljan, sisačko-moslavačke Luka Pešut, bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić i koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac.

Također, iz MUP-a su izvijestili kako je najviše kandidata na natječaju bilo za mjesto načelnika zagorske policije, čak 12, te u policijskim upravama karlovačkoj i osječko-baranjskoj. Zagorska i karlovačka policijska uprava ujedno i jesu mjesta zgodnog kadroviranja – u PU krapinsko-zagorsku vraća se ekonomist iz Bedekovčine, Darko Car, a dosadašnji Jakob Bukvić vraća se u PU bjelovarsko-bilogorsku. U svakom slučaju, Car je već bio načelnik PU krapinsko-zagorske i teren mu je i više nego poznat, a među mučnijim karijernim fazama zasigurno mu je ona kad je 2011. Carinu potresala korupcijska afera u kojoj je kao mozak operacije bio označen njegov vjenčani kum. No, Car je nakon toga bio i načelnik Postaje aerodromske policije Pleso, odakle je smijenjen, navodno zbog propusta u organizaciji dočeka generala, a bio je i na funkciji načelnika zadarske PU.

Zgodan detalj je i da je njegovo imenovanje pozdravio lokalni HDZ-ovac Žarko Tušek, poželjevši mu da zagorska županija prednjači u procesu maksimalne depolitizacije policije.

Najbogatiji hrvatski policajac vratio se na šefovsko mjesto u Karlovac

Karlovačku PU preuzima Josip Čelić, čije se ime više od svih novih načelnika zajedno potezalo po medijima. Uvod zvuči respektabilno – bivši specijalac, zapovjednik, višestruko odlikovan, završio Prometni fakultet i Visoku policijsku školu, vodio i prometnu jedinicu Kobre, svi ga vole, jako je pristojan, drag, susretljiv, itd. No, Čelića se zna i kao svjedoka na suđenju u slučaju najpoznatijih i najsramotnijih ratnih zločina koje su koncem kolovoza 1995., nakon Oluje, počinile hrvatske snage, onog u Gruborima, a što je priča u kojoj su se specijalci optuživali uzduž i poprijeko. Također, Čelića mediji opisuju i kao "najbogatijeg hrvatskog policajca", što je eufemizam stoljeća, a u središtu afere taj bliski prijatelj Tomislava Karamarka i Josipa Klemma našao se nakon što je postalo upitno kojim se točno manevrima uopće upisao kao vlasnik luksuzne vile na šest etaža u Lokvi Rogoznici kod Omiša.

No, još i prije toga novinari su nabrojali da Čelić, u ovoj ili onoj formi (njegovo vlasništvo, ženino, itd.), posjeduje i penthouse u elitnoj zagrebačkoj četvrti, dvokatnicu u karlovačkom naselju Švarča, još dva stana u Zagrebu, jedan u Sesvetama te kuću na Viru. Bližnji su ga branili tvrdnjom da ima imućne roditelje.

Najmanje je zainteresiranih bilo za načelničku poziciju dubrovačke PU. S tog je mjesta smijenjen Tonći Radibratović o kojem je Index dosta pisao, no čini se kako je i njegov nasljednik Ivan Pavličević jednako medijski zanimljiv, barem ako je suditi po činjenicama da je bio pod nadzorom zbog navodnih veza s dilerima te da je navodno pokušao zataškati obiteljsko nasilje svojeg šurjaka. 

PU splitska ima načelnika od veljače, a za PU požeško-slavonsku natječaj je otvoren do 22. rujna.

Pročitajte više