Plenković uhljebio 151 dužnosnika, više nego ijedan premijer prije njega

Foto: Pixsell/Patrik Macek

ANDREJ Plenković rekorder je u gomilanju dužnosničkih funkcija, dogurao je do broja 151. To je dvostruko više dužnosnika nego u vrijeme Ive Sanadera ili Jadranke Kosor, odnosno 20 posto više nego u vladi Zorana Milanovića.

Razloge tako masovnog uhljebljivanja, kojim je vratio državne tajnike i zadržao pomoćnike ministara, treba tražiti u činjenici da podršku njegovoj vladi osigurava šarolika koalicija u kojoj su, osim HNS-a, i Milorad Pupovac, Branimir Glavaš, Tomislav Saucha, Hrast, reformisti, HSLS...

Stampedo političkih imenovanja nastupio je nakon razlaza s Mostom i, umjesto da dobijemo profesionalnu upravu, dužnosnici se imenuju kao rezultat preslagivanja vlade i dodvoravanja krhkoj većini. Jasno, Plenković ne može zaboraviti ni svoju stranku, pa se mora naći mjesta i za HDZ-ovce. Ipak, Plenković je posebno darežljiv prema HNS-u - iz njihove kvote od srpnja je ušlo šest dužnosnika, državnih tajnika i pomoćnika, bilo njihovih članova ili nestranačkih stručnjaka. Izvukli smo posljednja imenovanja.
 
1. Josip Salapić (HDSSB) – državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa - neto plaća 15.581 kunu

Zajedno s Tomislavom Sauchom, Josip Salapić dao je presudan glas za podršku Zdravku Mariću i tim je činom u svibnju spasio Plenkovićevu vladu. Nagrađen je mjestom državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa, iako je bio nelegalno u saboru i to kao zamjenik Branimira Glavaša, kojeg čeka ponovljeni postupak zbog ratnog zločina.

2. Juro Martinović (Promijenimo Hrvatsku) - državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa – neto plaća 15.380 kuna

Martinović je nekadašnji Mostovac koji je s Ivanom Lovrinovićem i Ivicom Mišićem osnovao stranku Promijenimo Hrvatsku. Nije ušao u parlament, ali kako je Mišić digao ruku za preslagivanje vlade, Martinović je imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa.

3. Željko Kraljičak - državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede


Dugogodišnji zamjenik župana Vladimira Šišljagića i bivši HDSSB-ov kandidat za ministra poljoprivrede u srpnju je, nakon dogovora HDZ-a s HNS-om, u kvoti novog koalicijskog partnera postao državni tajnik kod Tomislava Tolušića.

4. Željko Uhlir (HNS) - državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva - neto plaća 15.876 kuna


Priklonio se struji Predraga Štromara nakon raskola stranke uzrokovanog koalicijom s HDZ-om, pa je nagrađen mjestom državnog tajnika.

5. Ivo Milatić (HNS) - državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike - neto plaća 17.144 kune

Milatić je kao član središnjeg odbora HNS-a glasao za odluku o priključenju HDZ-ovoj vladi, pa je promoviran u državnog tajnika u Ministarstvu Tomislava Ćorića.

6. Danijel Meštrić (HNS) - državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja


Još jedan HNS-ovac kojeg je doveo ministar Štromar na tu je poziciju došao kao pročelnik iz Varaždinske županije. U Milanovićevoj vladi bio je pomoćnik u tom ministarstvu u vrijeme Anke Mrak. Štromaravo ministarstvo ima ukupno sedam državnih tajnika i pomoćnika.

7. Mile Horvat (SDSS) - državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike

SDSS-ov Mile Horvat stavio je saborski mandat na raspolaganje i postao državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike nakon što je Milorad Pupovac podržao HDZ-ovu vladu. Nije ispunio novu imovinsku karticu pa nemamo podatak o plaći.

8. Dejan Drakulić (SDSS) – pomoćnik ministra uprave

Još jedan član SDSS-a dobio je mjesto u vlasti. Postao je pomoćnik kod Lovre Kuščevića, što je izazvalo reakciju opskurnih desnih stranaka kojima rast broja dužnosnika smeta samo ako su članovi Pupovčeve stranke.

9. Tome Antičić - državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja i znanosti

Nestranački stručnjak, bivši ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, postao je državni tajnik kod Blaženke Divjak koja pokušava popraviti omjer snaga u svoju korist u bivšem Barišićevom ministarstvu. Kako još uvijek ima za državnog tajnika Hrastovog Hrvoja Šlezaka, a HDZ joj je dodao svoju tajnicu, zapravo gomila funkcije u tom ministarstvu. Divjak sad ima četiri državna tajnika i šest pomoćnika. SDP-ova Sabina Glasovac nedavno je u saboru ustvrdila da deset državnih dužnosnika u Ministarstvu obrazovanja građane mjesečno koštaju 300.000 kuna.

10. Lidija Kralj - pomoćnica ministrice obrazovanja i znanosti


Nagrađivana profesorica koja je razvila svoju metodu učenja matematike nova je suradnica Blaženke Divjak. Lidija Kralj bila je članica radne skupine za reformu školstva dok je reformu vodio Boris Jokić.

11. Vlado Prskalo - pomoćnik ministrice obrazovanja i znanosti

Donedavni ravnatelj srednje poljoprivredne škole iz Slavonskog Broda, koja je ostvarila dobre rezultate u povlačenju sredstava iz EU fondova, također je član tima nove ministrice.

12. Branka Ramljak - državna tajnica u Ministarstvu znanosti


Plenkovićeva bivša povjerenica za Grad Split imenovana je za državnu tajnicu u ministarstvu koje vodi Blaženka Divjak.

13. Majda Burić (HDZ) - državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava

U Saboru je mijenjala Davora Ivu Stiera koji se nezadovoljan Plenkovićevom suradnjom s HNS-om vratio u parlament, pa joj je pronađena funkcija državne tajnice u Ministarstvu rada Marka Pavića.

14. Josipa Rimac (HDZ) - državna tajnica u Ministarstvu uprave


HDZ-ova kandidatkinja koja nije uspjela ponovo postati gradonačelnica Knina i nekadašnja bliska Karamarkova suradnica dobro je prošla i kod Plenkovića. Nagradio ju je odlično plaćenom funkcijom u ministarstvu Lovre Kuščevića.

Pročitajte više