Španjolska policija upala u urede katalonskih vlasti i uhitila potpredsjednika vlade

Foto: Twitter/Josep Catà

ŠPANJOLSKA policija upala je u prostorije katalonskih regionalnih ureda vlasti u Barceloni, u sklopu potrage za dokumentima o zabranjenom referendumu o nezavisnosti Katalonije, piše BBC.

Pretres je izvršen u ministarstvima ekonomije, vanjskih poslova i predsjedništva, i to 11 dana prije referenduma.

Španjolska policija je u sklopu operacije uhitila i Josepa Mariju Jovéa, zamjenika katalonskog ministra ekonomije i potpredsjednika katalonske vlade.

U međuvremenu, katalonski čelnici odbijaju priznati odluku suda koja brani održavanje referenduma, a koji je vlada u Madridu osudila kao "ilegalan".

Jedan katalonski službenik pozvao je na mirni otpor i zaštitu zgrada katalonskih vlasti.

Poziv na miran otpor

"Došlo je vrijeme, oduprimo se na miran način, izađimo i branimo naše institucije", poručio je Jordi Sánchez, predsjednik katalonske Nacionalne skupštine.

Noć prije današnje operacije, španjolska policija otkrila je niz dokumenata direktno povezan sa zabranjenim referendumom.

Podsjetimo, katalonske vlasti pokušavaju organizirati referendum o nezavisnosti 1. listopada, a španjolska vlast se žestoko odupire takvom potezu.

Uhićeno 14 ljudi

Novine El Pais pišu kako je uhićeno sveukupno 14 ljudi.

Španjolska policija je u utorak zaplijenila više od 45 tisuća omotnica zapakiranih u kartonske kutije, kojima je katalonska vlada htjela obavijestiti ljude diljem regije o referendumu.

U utorak su brojni katalonski gradonačelnici bili prisiljeni pojaviti se pred državnim tužiteljem nakon što su optuženi za potporu referendumu čije održavanje Madrid zabranjuje.

 

Pročitajte više