"U Auschwitzu sam završila sa 16 godina i odmah se susrela s najokrutnijim sadistom u logoru"

Foto: Facebook

EDITH Eger završila je u Auschwitzu kada joj je bilo samo 16 godina. Prije odlaska u logor dane je provodila plešući balet, a vježbala je i po nekoliko sati dnevno. U logor smrti odveli su je s ostatkom njezine obitelji, a ono što je proživjela tamo teško je opisati riječima. Svaki odlazak pod tuš značio je moguću smrt, a Edith je bila okružena neviđenom okrutnošću. 

Nedugo nakon dolaska u logor, našla se licem u lice s Josephom Mengeleom, po mnogima najvećim sadistom među Hitlerovim vojnicima. Mengele je bio poznat kao "Anđeo smrti" te je uživao u ubijanju i eksperimentiranju nad tijelima svojih žrtava.

"Sadist Mengele birao je tko će od Židova u Auschwitzu umrijeti od plina, a tko će skončati na njegovom operacijskom stolu. Znao je zašiti nekoliko djece jedno za drugo ili ih namjerno zaraziti nekom bolešću u nekom od svojih bizarnih eksperimenata. Jedne noći ubio je 14 blizanaca", svjedoči Edith Eger koja je o svom mučnom iskustvu napisala knjigu.

Kako je preživjela?

Zbog baleta. Joseph Mengele je, izgleda, obožavao balet te je jako brzo primijetio njezin dar. Plesala je za njega kada bi god to naredio i tako izbjegla sigurnu smrt.

Pročitajte više