Tillerson: Sporazum s Iranom se mora mijenjati ili SAD izlazi iz njega

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik Rex Tillerson rekao je da će se Sjedinjene Države povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom ako se taj tekst ne izmijeni, čemu se protive Iran i Europljani.

U intervjuu za Fox News Tillerson je upozorio da je najveća pogreška sporazuma zaključenog između Irana 2015. i velikih sila to "što on ima kraj" i zato se tim sporazumom problem samo odgađa.

Prema tekstu sporazuma ograničenja dogovorena na neke nuklearne iranske aktivnosti postupno se ukidaju od 2025. godine.

Potrebno mijenjati tekst sporazuma


"A to znači da možemo gotovo početi odbrojavati unazad do trenutka kada će oni opet početi razvijati nuklearne vojne kapacitete", rekao je Tillerson.

"Ako želimo ostati u sporazumu s Iranom, tekst se mora mijenjati", rekao je.

Predsjednik Donald Trump, koji je ponovno kritizirao iranski nuklearni sporazum u svome prvom nastupu pred Općom skupštinom UN-a, treba sredinom listopada odlučiti hoće li "potvrditi" ili neće pred Kongresom da Teheran poštuje svoje obveze.

Teheran i Europljani odbijaju nove pregovore

Teheran i Europljani odbijaju ponovno pregovarati o povijesnom sporazumu koji bi trebao jamčiti da je iranski nuklearni program isključivo civilan i u zamjenu za odustajanje od nuklearnog oružja Iranu postupno ukidati sankcije.

Ministri vanjskih poslova zemalja potpisnica sporazuma (Iran, SAD, Kina, Rusija, Njemačka, Francuska i Velika Britanija) trebaju se danas sastati na rubu Opće skupštine UN-a i razgovarati o tom pitanju.

Bit će to prvi sastanak Rexa Tillersona s iranskim kolegom po dužnosti Džavadom Zarifom otkako je Trump u siječnju preuzeo dužnost američkog predsjednika.
 

Pročitajte više