VIDEO Umjetnici došli u inspekciju u Splitu, inspektori nasrnuli na novinare i pozvali policiju

Foto i video: Index

PRILIČNO je burno bilo danas u splitskoj Građevinskoj inspekciji. Nenajavljeno oko 10 i pol sati na vratima su im se pojavili članovi Udruge Adria Art Annale s pratećom svitom novinara. Antej Jelenić i drugovi ljutiti su na nalaz građevinske inspektorice koja je zaključila da Darko Miladin u prostoriji u Dioklecijanovoj palači koju je nekad koristila udruga izvodi radove po projektu, premda mu je Grad Split još prije četiri mjeseca naložio da sve vrati u prvobitno stanje, a podnijeta je i tužba za smetanje posjeda.

 

Jelenić i društvo na vrata su građevinske inspekcije postavili sliku prolaza kojeg je Miladin zazidao u svibnju. Umjetnici su nekoliko puta pokušali probiti prolaz i vratiti prostoriju u posjed, ali bez uspjeha. Bilo je i fizičkih sukoba, policija je dolazila u više navrata. U međuvremenu se država upisala kao vlasnik prostora te je Gradu Splitu naloženo da ga preda. Kako će to ići, nije najjasnije, jer prostorom još uvijek gospodari Miladin. Kako stoje stvari, Grad Split spreman je povući tužbu za smetanje posjeda uz obrazloženje da više nisu vlasnici pa nemaju ni pravni osnov da tjeraju nekog iz nečeg što nije njihovo.

Inspektor Jeleniću: Ti si jedan glupan

Jelenić ne može vjerovati u takav rasplet. Tvrdi i dalje da je Miladin posve bespravno u prostoriji koju je Udruga koristila do konca prošle godine. Miladin u susjedstvu sređuje hotel i prema prvotnom dogovoru s Udrugom, spornu prostoriju trebao je obnoviti, a ne zauzeti. Jelenić smatra da Grad Split ni u kom slučaju ne bi smio odustati od tužbe za smetanje posjeda jer prostoriju moraju predati državu, a to nije moguće dok je Miladin u njoj.

Pojavljivanje umjetnika i novinara unijelo je nervozu u redove građevinskih inspektora. Jedan je iznerviran gužvom na ulazu dobacio Jeleniću: "Ti si jedan glupan", nakon posve bezazlenog pitanja: "Kako se u vas radi?"

Pravi šou uslijedio je kada su Jelenić i društvo uz pratnju novinara krenuli predati prijavu na inspekcijski nadzor na protokol Građevinske inspekcije. Svi su se razbježali, Jelenić i ostali strpljivo su čekali da se netko pojavi. Jedna je gospođa, nije se predstavila, smjesta počela hvatati mobitele novinara i braniti snimanje. Pozvana je i policija koja se brzo pojavila u inspekciji jer su smješteni u istoj zgradi dva kata niže. Pokušali smo o svemu popričati sa šeficom inspekcije, ali bez uspjeha.

 

 

Pročitajte više